Bolondok vagytok, ha bolondmisét akartok!

2018. február 12. 12:45

Vágvölgyi Gergely
777

Értsük meg, hogy a szentmise nem egyfajta közösségi happening.

„Magyarországon is szép számmal vannak kulturális fesztiválok, amelyek a programfolyamba bevonják a templomokat is – ezek azonban rendeltetésszerű használattal, magas színvonallal és értékes tartalommal párosulnak, akár a Művészetek Völgyében, ahol többek között rendhagyó ökumenikus imaalkalmakra várják a fesztiválozókat, akár a szombathelyi Savaria Fesztiválon, ahol a ferences templom fiataljai megindító hangulatú esti imaórát tartanak nagy érdeklődés mellett a gyertyák fényében úszó templomban. Lehet ezt így is. Ez felemeli a lelket, ez szép, ez méltó. Mégis bevonz a templomba olyanokat, akik egyébként ritkán teszik ott tiszteletüket. 

Azok azonban, akik szerint így kell nyitni a világ felé, nem értik igazán a lényeget. Akik csak a látványos, ám bugyuta megoldásokat keresik, a heisenbergihez hasonló csapdába esnek. 

Értsük meg, hogy a szentmise nem egyfajta közösségi happening, kimondhatatlanul több és mélyebb, valódi közösség pedig nem a látványos, ám sekélyes megoldásokban, hanem Krisztusban formálódik! Ne legyünk vásári komédiások, ne legyünk bolondok, ne adjuk el a lelkünket valami maskarás marhaságért! Tartsuk meg a liturgiát szentnek, olyannak, amilyenné évezredek alatt formálódott! Ami Heisenbergben történt, az botrány, az egyház, a szentmise és az eucharisztia megcsúfolása. Bolondok, akik ilyenre vágynak…”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/125033