Tiltólistára tették Alekszej Navalnij weboldalát

2018. február 12. 08:53

Az orosz ellenzéki politikus újabb tényfeltáró videóval állt elő.

Tiltólistára tette Alekszej Navalnij weboldalát az orosz tömegkommunikációs és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) a hétvégén, miután az ellenzéki politikus egy újabb tényfeltáró videót közölt, amelyben azt állította, hogy Oleg Gyeripaszka milliárdos 2016 augusztusában egy sikamlós norvégiai jachtos horgászással vesztegette meg Szergej Prihogyko miniszterelnök-helyettest. A Roszkomnadzor szombaton vette fel a lajstromba a weboldalt, amelynek elérhetőségét blokkolni fogja Oroszországban, ha a kifogásolt anyagot három napon belül nem távolítják el róla.

Ivan Zsdanov, a Navalnij-féle Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány ügyvédje közölte, hogy a hatóság intézkedését meg fogja fellebbezni.

A YouTube-on csütörtökön megosztott videójában – amelyet azóta több mint 3,6 milliószor néztek meg – Navalnij nem kevesebbet állít, mint hogy Gyeripaszka a hajóúton Donald Trump akkori amerikai elnökjelölt kampányfőnökétől, Paul Manforttól származó értesüléseket osztott meg Prihogykóval. Az ellenzéki vlogger szerint a helyettes kormányfő az orosz diplomácia vezetőjénél, Szergej Lavrovnál is nagyobb befolyást gyakorol Moszkva külpolitikájára. Gyeripaszka korábban üzleti kapcsolatban állt Paul Manaforttal, aki ellen vádat emelt Robert Mueller, a 2016-os amerikai elnökválasztásba történt állítólagos orosz beavatkozást kivizsgáló különleges ügyész.

Navalnij értesüléseit egy Násztya Ribka „művésznevű” fehérorosz eszkort közösségi médiában közzétett posztjaiból, valamint Gyeripaszkával a világhálón intim kapcsolatba került nőnek a hajókirándulásról írt könyvéből merítette. Igaz, Ribkának a szereplőket álnéven emlegető „memoárja” csak annyit állít, hogy a Navalnij által Prihogykóként és Gyeripaszkaként azonosított karakterek között üzleti tárgyalás folyt a hajón, az amerikai elnökválasztásról származó információkról nem tett említést. Igaz, a modellnek a közösségi médiára feltöltött egyik videójában Gyeripaszka, állítólag a jachton így szólt Ribkához: „Rosszak a kapcsolataink Amerikával. Hogy miért? Azért, mert Szergej Eduárdovics (Prihogyko) barátja felelős értük. A neve Nuland. Nuland, amikor annyi idős volt mint te, egy hónapot töltött egy orosz bálnavadász-hajón. Azóta gyűlöli az országunkat.” Victoria Nuland 2016 nyarán az amerikai külügyminisztérium eurázsiai ügyekért, így Oroszországért is felelős helyettes államtitkára volt.

A videóban Navalnij közölte, hogy Gyeripaszka luxushajóúttal, prostituáltakkal és a magángépén való utaztatással megvesztegette Prihogykót. Emellett azt állította, hogy a miniszterelnök-helyettes törvényes jövedelméből semmiképp sem vásárolhatta meg a moszkvai és a főváros környéki ingatlanjait.

Gyeripaszka valótlannak nevezte a videóban elhangzottakat, és személyes adatok közlése miatt beperelte Ribkát. Rágalmazás címén pert helyezett kilátásba Navalnijjal szemben is.

Oleg Gyeripaszka Vlagyimir Putyin elnökhöz közelálló üzletember, Prihogyko pedig a Jelcin-korszak óta folyamatosan vezető tisztségeket tölt be az elnöki és az államapparátusban, ami ritkaságszámba megy Moszkvában. Alekszej Navalnij, akit a központi választási bizottság - felfüggesztett szabadságvesztésére hivatkozva - nem engedett elindulni az idén márciusi elnökválasztáson, tavaly ugyancsak egy YouTube-videóban Dmitrij Medvegyev kormányfőt vádolta meg súlyos korrupcióval.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/125020