Orvosok a betegágy mellett

2018. február 12. 15:17

Ernst Jünger
Napi Maxima

Mit ér az emberi tanács és az emberi akarat, ha a csillagokban már meg van írva a pusztulás?

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

„Döntés előtt a felelős elmék úgy gyűlnek össze, mint az orvosok a betegágy mellett. Az egyik a késért nyúlna, a másik kímélné a beteget, a harmadik pedig különleges eszközökben hisz. Ám mit ér az emberi tanács és az emberi akarat, ha a csillagokban már meg van írva a pusztulás? Ugyanakkor vesztett csata előtt is tartanak haditanácsot.”

Ernst Jünger: A márványszirteken. Budapest: Európa, 2004, p. 112.

 

Ernst Jünger (1895-1998) német író, filozófus, katona. A német konzervatív forradalom vezéralakja, hosszú életkora miatt az évszázad krónikásának is tartják. Az első világháború emlékének egyik leghitelesebb bemutatója. Az 1920-as évek végétől a globalizálódó világ tendenciáinak megírásán dolgozott, meglepően pontos előrelátással írja le az egyesült Európa és a globalizáció pozitív és negatív hatásait. Művében megalkotja a szabadság egy új meghatározását, amely a felvilágosodás szabadságfogalmának uralma ellenére a körülményektől függetlenül individuálisan megvalósítható. A fent idézett A márványszirteken című mű a német belső ellenállás regénye, amelyben Jünger leszámol a nemzetiszocialista diktatúrával és bemutatja a belő ellenállás legnagyobb dilemmáit.

-------------

Az Ön maximája is megjelenhet a Mandineren. Ehhez nem kell mást tennie, mint a maxima@mandiner.hu címre elküldi kedvenc maximáját, annak pontos fellelhetőségi helyét és egy rövid leírást a maxima szerzőjéről. A maxima közléséről és a végleges kísérőszövegről a rovat vezetője Szalai Zoltán dönt, a beküldő nevét a szöveg végén minden esetben feltüntetjük.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/125042