Egyetlen szempont a bizalom

2018. február 12. 09:39

Bencsik Gábor
Magyar Idők

Az ellenzék azért veszít, mert azon a térfélen nincs egyetlen politikus sem, akiben a többség megbízhatna.

„A gyakorlott demokráciákban – és most már a miénk is ilyen – valójában két, egymással ellentétes szempontra egyszerűsödik a választás: az elutasításra és a bizalomra. És ha belátjuk, hogy az elutasítás nem más, mint negatív bizalom, akkor rá kell jönnünk, hogy egyetlen szempont marad.

A hazai politikai ellenzék kudarcának egyik oka, hogy ezt a jelenséget nem ismerték fel. Vannak persze más okok is, a mezőny tele van kipróbáltan alkalmatlan politikusokkal, a lényeg azonban az, hogy a bizalom szerepét nem értik. Nem fogják fel, hogy amelyik politikus vagy párt önmaga iránt nem képes bizalmat ébreszteni, az ígérhet bármit, veszíteni fog.

A hazai ellenzék a saját tétjét egyetlen ügyre tette fel: hogy az emberekben a kormánypártokkal szemben az elutasítás érzését keltse.

Évtizedek múltán a politikatörténet iránt érdeklődők csodálkozva olvassák majd korunk mai ellenzéki lapjait: hiszen azokban maga a végromlás van lefestve, lezüllesztett egészségügy, tönkretett oktatás, szétzúzott jogállam, gyűlölködő társadalom. Utódaink nem értik majd, hogy lehet ez, amikor visszatekintve világosan látják majd, hogy a XXI. század második évtizede minden szempontból felívelő korszak volt.

Az ellenzék mégsem ezért veszít. Hanem azért, mert azon a térfélen nincs egyetlen politikus sem, akiben a többség megbízhatna. Bár hétköznapi a példa, azért szemléletes: vennél tőlük használt autót? Hiszen arról sem tudhatod, mi van benne, és ha nem vagy műszerekkel felszerelt profi autószerelő, nincs rá esélyed, hogy az autó valódi állapotát a vásárlás során megítéld. Marad a bizalom abban, aki eladja az autót. A bizalom persze nem a semmiből jön. Ahogy az ember gyerekből felnőtté érik, egyik legfontosabb feladata megtanulni apró jelekből megítélni a másikat. Van, aki ebben sikeres, van, aki nehezen boldogul vele, de egészében véve a többség, különösen hosszú távon, helyes döntést hoz.

Az országvezetést ráadásul könnyebb is megítélni, mint rövid próbaúton egy autót. Magyarországon a dolgok alapvetően rendben mennek. A gazdaság sikeres, a munkanélküliség helyét a munkaerőhiány vette át, a reálbérek emelkednek, az egészségügy megújítása – több évtizedes lemaradást behozva – lendületesen folyik, a békés eszközökkel újraegyesülő nemzet biztonságban él, a gyermekvállalási kedv növekszik. Az ország építkezik.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/125021