Nem ünnepelte Pence az egyesült koreai csapatot

2018. február 11. 12:04

Csak az amerikai csapatnak tapsolt, az egyesült koreaiaknak nem.

Nem állt fel és tapsolt Mike Pence amerikai alelnök, mikor a phjongcshangi téli olimpia megnyitóján az egy zászló alatt vonuló észak- és dél-koreai csapat feltűnt – adja közre a The Hill.

Az Egyesült Államok delegációját a dél-koreai játékokra vezető Pence ráadásul pont Moon Jae-in dél-koreai elnök, illetve Abe Sinzó japán miniszterelnök mellett ült.

Az Associated Press tudósítása alapján az alelnök csak hazájának csapata előtt állt fel, mikor pedig a közös zászló alatt vonuló koreai delegáció érkezett – heves tapsvihart kiváltva a Trump helyettese mellett ülők körében is – Pence akkor sem emelkedett fel székéből. Az alelnök egyébként pont az észak-koreai tisztségviselők előtt egy sorral foglalt helyet – ahol többek között Kim Dzsong Un testvére, Kim Yo-jong is jelen volt.

Az Egyesült Államok és Észak-Korea viszonya a tavalyi évben vált egészen kiélezetté. Pence csütörtökön egy fogadáson is részt vett az olimpiai játékok előtt, ahol az összes jelen lévő államfővel kezet rázott, kivéve a kommunista diktatúrát képviselő Kim Dzsong Nammal. Ugyanezen az esten egy ülőfogadáson az alelnököt az észak-koreai államfővel átellenben ültették volna le, de Trump helyettese késve érkezett, így nem foglalhatta el eredeti helyét – kérdés, hogy pont emiatt direkt késett-e el.

A téli olimpia sok tekintetben enyhített az északi és a déli állam közötti ellenséges viszonyon – az északi állam diktátora, Kim Dzsong Un pont szombaton hívta meg a dél-koreai államfőt Phenjanba. Pence korábban úgy nyilatkozott: látogatása idején nyitott az észak-koreai tisztségviselőkkel való tárgyalásra.

(Borítókép: MTI Fotóbank)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/124994