Amíg Sorossal foglalkozol, a robotok elveszik a munkád

2018. február 11. 09:27

Jámbor András
Mérce

Nem beszélünk a jövőnkről, és ez katasztrófa.

„A 21. századi társadalomra az internetről érkező jelenségek jelentik a legnagyobb veszélyt, és mi egy pillanatig se beszélünk arról, hogy kell erre felkészülnie a családoknak, az iskoláknak, az egyes közösségeknek. Nem tanítjuk meg a túlélést ezeken az ismeretlen terepeken, a közösségünk nem ad navigációs pontokat tagjainak, hogy mit szabad és mit nem, sőt, arról se beszélünk, mint közösség és mint állam, hogy milyen szabályozásokat kéne elvégeznünk, hogy jobban és biztonságban érezzük magunkat ezeken a terepeken.

De miközben éppen nőnek a bérek és munkaerőhiány van, egy percet sem fordítunk a kampányban lényegében a robotizáció problémájára, nem beszéljük meg, hogy képzeljük el a közeljövő társadalmát, amikor pedig tovább nő a munkanélküliség, a robotok átveszik egyes szakmákban a munkát. Nem beszélünk arról, hogy a dologtalanság hogyan alakítja majd át a demokráciát, a társadalmainkat, pedig ez már a közeljövőben eljöhet.

De nem beszélünk arról sem, hogy hogyan kéne átalakítani a munkaerőpiacunkat, a gazdaságunkat, hogy olyan dolgozókat képezzünk, akik elboldogulnak ebben a világban, és olyan cégeink legyenek, akik helyt állnak a globális versenyben 60 év múlva is.
Egyszerűen nem beszélünk a jövőnkről, és ez katasztrófa, mert amikor eljönnek az előre látható bajok, nem fogunk tudni rájuk megoldásokat adni, lemaradunk magunkhoz képest, nem készülünk fel a változásokra, amitől a polgáraink még inkább meg fognak ijedni, idegenkedni fognak az újtól. Nem lesznek válaszaink a kérdésekre, sőt, többnyire a kérdéseket és azt a helyzetet se fogjuk érteni, hogy hogyan került ebbe a pácba Magyarország, ha most nem kezdünk el gondolkodni és megoldásokat keresni. De a legszörnyűbb az, hogy napról-napra még távolabb kerülünk attól az életminőségtől, amit mindannyian egymásnak adni szeretnénk.

Persze még nincs késő, sosincs késő ahhoz, hogy ezen változtassunk, hogy kiköveteljük a médiától és politikusainktól a valóban fontos dolgokról, a jövőnkről való beszédet. Vagy maradhatunk a sorosozásnál, migránsozásnál (persze ebben baloldal és jobboldal felelőssége és tematizálási lehetősége nem egyenlő) és küzdhetünk öröké azért, hogy legalább legyen következménye annak, hogy az éppen aktuális kormány kirabolja az országot.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/124987