Le tudja-e győzni Karácsony szociális demokráciája Orbán illiberalizmusát?

2018. február 11. 17:14

Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

Karácsony zárójelbe tudta tenni értelmiségi léte maradványait és úgy döntött, politikus lesz.

„Nem az a lényeg itt és most, hogy Karácsony baloldalisága kb. annyira manipulatív, mint Orbán etnicizmusa (=nemzeti szocializmusa) és semmivel sem visz közelebb az igazsághoz (ahhoz ti. hogy mitől lesz végre jó országunk). Hanem annak a belátása, hogy senkit sem érdekel az igazság 1. a politikában, 2. a magyar politikában pedig különösen nem. Karácsony megtette, hogy zárójelbe tudta tenni értelmiségi léte maradványait és úgy döntött, politikus lesz. Ez azonnal elhozta számára a felismerést, hogy a nemzeti szocialista retorikát egy polgárosulatlan, a centrum tulajdonosi erejét nélkülöző országban csak a kommunista retorika győzheti le,  amelynek elengedhetetlen része a dimitrovi fasizmus-értelmezés – preventív – felelevenítése (»a finánctőke legreakciósabb, legagresszívabb, legsovinisztább csoportjainak nyílt terrorisztikus diktatúrája«).

Karácsony úgy tesz (nem gondolnám, hogy hiszi is), mintha Orbán azért számolt volna le a liberális demokráciával, hogy utat nyisson a »nagytőkének«. Miközben értelmiségi szemüvegen át nézve jószerivel felmenti Orbánt a végső felelősség alól (amely a »nagytőkéé«), átlagválasztói szempontból olyan ellenséget mutat fel, amely ellen akár sikeresen lehet mozgósítani. Ezen keresztül eljuthatunk oda, hogy egy ellenzéki pártnak – ráadásul adekvát módon – végre nem Orbán szabja meg a napirendjét.

KG annyit csinál, hogy balról előzi a nemzeti szocialista retorikát, ti. kommunista retorikával. Hazudik sok kijelentésében? Naná. Kell ennél több a népünknek? Persze, hogy nem. Több esélye van ennek a retorikának, mint a polgári konzervatív/liberális stb. (civilizált) beszédmódnak? Sokkal. Mire elég? Meg fogjuk látni. Beljebb leszünk azzal, ha viszonylag jól szerepel? Igen, mert a választások egyetlen reális ellenzéki célja a politikai pluralizmus erősítése, csaknem teljesen mindegy, hogy a jelenlegi választékból kinek a becsúszásával. De Karácsonynak és régen sült új pártjának most nagyobb esélye van erre, mint két napja volt. Már ha tényleg értik, amiről beszélnek és akarnak vele kezdeni is valamit (ami a szocikat ismerve távolról sem biztos).

Karácsony elkezdett baloldali térfélen játszani – úgy, hogy azt nem felejti el először létrehozni. Ez legalábbis a legjobb olvasata a beszédének.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/125005