Hálás szomszédok

Orbán: Szerbiának és Magyarországnak együtt kell megvédeni határait

2018. február 9. 14:19

A szerb és magyar határok védelmét és Szerbia uniós csatlakozásának jelentőségét hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a budapesti magyar-szerb kormányülés után. A szerb miniszterelnök háláját fejezte ki Magyarország felé.

Szerbiának és Magyarországnak együtt kell megvédeni a határait, polgárai biztonságát és kulturális identitását is – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki budapesti magyar-szerb kormányülés után, az Ana Brnabić szerb kormányfő társaságában tett sajtónyilatkozatában.

Határvédelem 

Orbán Viktor köszönetét fejezte ki Szerbiának, amiért segített feltartóztatni a migrációt Magyarország déli határainál. Egyúttal megismételte: szükség esetén Magyarországra lehet számítani Szerbia déli határainak megvédésében.

Uniós csatlakozás

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a visegrádi államok Szerbia minél gyorsabb európai uniós csatlakozását sürgetik. Kitért nyilatkozatában továbbá arra, hogy várhatóan 2021-2022-től véget ér az orosz gázmonopólium korszaka Magyarországon, mivel az import több mint felét képesek leszünk más – romániai – forrásból fedezni. Ez az egész régiónak új helyzetet jelent majd – hívta fel a figyelmet.

Szerbia hálás

Szerbia a barátjaként tekint Magyarországra, és szeretné, ha nemcsak a Vajdaságban lenne erős Magyarország jelenléte, hanem Szerbia más részein is – mondta Ana Brnabić szerb miniszterelnök pénteken az Országházban. A magyar-szerb kormányülés után Orbán Viktor magyar kormányfővel közösen tett sajtónyilatkozatában a szerb miniszterelnök kiemelte: a magyar-szerb kapcsolatok történelmi csúcsponton vannak, és a szerb kormány mindent megtesz azért, hogy tovább építse ezt az együttműködést.

Ana Brnabić kijelentette: országa hálás azért a támogatásért, amelyet Magyarország nyújt Szerbia európai integrációjához, így a szakmai segítségért, amelyet a szerb minisztériumok kapnak és azért is, amiért Magyarország határozottan képviseli Szerbia érdekeit Brüsszelben.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/124934

Ajánljuk még a témában