PirosZöld

2018. február 9. 11:59

Galló Béla
Mozgástér

Az MSZP-nek, választási eredményétől függetlenül, legföljebb a katalizátori szerep juthat, ha ugyan nem esik szét.

„Az MSZP-nek, választási eredményétől függetlenül, legföljebb a katalizátori szerep juthat, ha ugyan nem esik szét. Amennyiben Gyurcsányék nagyon megközelítik, mi több, meg is előzik, akkor jelentős hányadát be is szippanthatják a szocialistáknak. Mert jó páran gondolhatják majd úgy, hogy a DK-ban jobban biztosítanák a politikai túlélésüket, hiszen az MSZP-nek még egy Buffalo Billje sincsen, akinek legalább tapsolhatnak.

Lesznek (vannak) azonban, akik a pártban – és nyilván a párton kívül is… – másként gondolkodnak. Nem olyan nehéz fölfedezni, hogy Botka László távoztatása óta egyfolytában az MSZP tudatos átprogramozása folyik. Karácsony Gergelyt, az egyik mini párt jelesét azért kellett a baloldal (egyik) kormányfői posztjára jelölni, hogy akármi lesz is április 8-án, a régi MSZP brandet mindenképpen át kell alakítani. Véletlenül sem »holmi« nemzeti irányba, hanem trendibb színek felé. Annak korábban is voltak már jelei, hogy a fiatalabb és intellektuálisabb szocialista politikusok szívesen tartanak a zöld politikai térfélre, vagyis pirosból zöldre váltanának. Lásd Demeter Márta nyílt és a most távozó Bárándy Gergely alig titkolt szimpátiáját az LMP felé.

Csakhogy a politikában az ördögi részletek rendszerint személyekben testesülnek meg, ezért az átprogramozás korántsem egyszerű. Első lépésként a megmaradó MSZP bázist kellene kissé átszínezni, úgy, hogy mindkét szín, a piros és a zöld is benne legyen. S lehetőleg Karácsony személye testesítse meg ezt a fordulatot, mondván, hogy őt a közvélemény-kutatók (nota bene, régi kollégájukat), íme, stabilan a népszerűségi listák élmezőnyébe sorolják. Márpedig Karácsony jelenleg éppen nem LMP-s, sőt annak idején belőlük vált ki, másként zöld tehát, mint az MSZP-t mindeddig elutasító LMP.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/124929