Az MSZP-Párbeszéd törvényben kötelezné Orbánt a miniszterelnök-jelölti vitára

2018. február 9. 19:09

Aki nem mer velem vitatkozni, az valójában az igazsággal nem akar vitatkozni és továbbra is hazudozni akar – mondta Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje.

 

Az MSZP-Párbeszéd-szövetség törvénymódosítást kezdeményez, hogy a jog erejével kényszerítse ki: a két legesélyesebb miniszterelnök-jelölt a parlamenti választás előtti pénteken üljön le vitatkozni – közölte a Párbeszéd társelnöke pénteken Budapesten, a Corvinus egyetem főépülete előtt tartott sajtótájékoztatón.

Karácsony Gergely, aki az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azt mondta, egyre kevesebb értelmes vita van a magyar közéletben; akinek nagyobb a hangereje és több óriásplakátja van, az gátlástalanul hazudozhat, mert nem kell szembesülnie az ellenérvekkel.

Szerinte ahhoz, hogy az áprilisi, „történelmi jelentőségű” választáson a választók bölcs döntést hozhassanak, tudniuk kell, milyen alternatívák állnak egymással szemben. A demokrácia lényege a vita, az, hogy a politikai szereplők elfogadják, mindannyian ugyanazért a hazáért akarnak dolgozni, de vitatkoznak azon, mi a legjobb a közös hazának – részletezte.

Ha már a demokrácia íratlan szabályai nem kényszerítik ki a vitát, és Orbán Viktor miniszterelnök úgy érzi, megkerülheti a nyilvánosságot, akkor törvénnyel szeretnék kikényszeríteni azt – indokolta kezdeményezését a politikus. Hozzátette: a törvénycsomag szerint a pártoknak szakpolitikai vitákat kellene folytatniuk az oktatásról, az egészségügyről, a korrupcióról.

Szeretnék – folytatta – , ha minden országos listát állító párt elmondhatná a véleményét, mert a kérdés nemcsak az, ki lesz a miniszterelnök, hanem, hogy mely pártok juthatnak be a parlamentbe. Karácsony Gergely azt tartotta a legfontosabbnak, hogy a két legnagyobb támogatottságú miniszterelnök-jelölt egymás szemébe nézve elmondja, mit gondol az ország jövőjéről. A Párbeszéd társelnöke szerint ez a két ember ma Magyarországon – minden felmérés szerint – Orbán Viktor és ő.

„Én a vitára készen állok. Úgy érzem, hogy az igazság az én oldalamon áll. És úgy érzem, hogy aki nem mer velem vitatkozni, az valójában az igazsággal nem akar vitatkozni és továbbra is hazudozni akar” – fogalmazott Karácsony Gergely. Kitért arra, hogy a Corvinuson, az egykori Közgázon volt az első miniszterelnök-jelölti vita, amelyet Orbán Viktor megnyert, 2006 óta mégsem volt vita.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/124949