Szíriai katonákat bombáztak az amerikaiak

2018. február 8. 19:46

Kelet-Szíriában indítottak támadást a szír kormányerők a kurd vezetésű Szír Demokratikus Erők ellen, az amerikai légierő közbeavatkozása nyomán az előbbiek legalább 100 katonát vesztettek. A polgárháború során az USA még soha nem okozott ekkora veszteségeket Aszadnak.

Támadást indítottak az Irán és Oroszország támogatta szír kormányerők a Szíria keleti részen található, az Iszlám Államtól az ősszel visszafoglalt Deir ez-Zór városnál a kurdok vezette és az amerikaiak által támogatott Szír Demokratikus Erők (SDF) ellen – adja hírül az Index. A támadás célja a 2014 és 2017 között az IÁ olajbevételeinek nagy részét biztosító kúsámi olajmező elfoglalása volt, amelyek ellenőrzése mind a szíriai vezetés, mint az SDF bevételein nagyot lendítene.

A kormányerők támadását az SDF megállította, míg a kormányerők legalább 100 katonája, tehát a bevetési állomány egyötöde halt meg. Ennek az az oka, hogy az SDF oldalán beavatkozott az amerikai légierő. Amerikai források szerint végig kapcsolatban álltak az orosz légierővel, nehogy orosz és amerikai gépek keveredjenek harcba. A polgárháború eddigi nyolc éve alatt az Egyesült Államok még soha nem okozott ekkora veszteségeket Aszadnak. Az Index cikke felidézi: Barack Obama elnöksége alatt az USA tartózkodott a közvetlen beavatkozástól, Trump hatalomra kerülése után azonban a védelmi politikát meghatározó tábornoki triumvirátus – köztük James Mattis hadügyminiszter és H. R. McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadó – szigorított a Szíria-politikán, több hadianyagot szállított az SDF-nek, és 2000 katonával és kiképzővel erősítette meg a kurd csapatokat.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/124896