Jogerős: Bejegyzett élettársi kapcsolatként a magyar bíróságoknak is el kell ismernie a külföldön kötött melegházasságokat

2018. február 8. 17:59

Egy Belgiumban élő amerikai-magyar leszbikus pár nyert pert a Fővárosi Törvényszéken.

A külföldön kötött azonos neműek közötti házasságokat Magyarországon bejegyzett élettársi kapcsolatként kell elismerni – mondta ki jogerős ítéletében a Fővárosi Törvényszék. A hírt a Háttér Társaság tudatta egy közleményben.

A pert egy Belgiumban élő amerikai-magyar leszbikus pár indította, akik ott kötöttek házasságot, de annak hazai anyakönyvezését a magyar hatóságok megtagadták. Képviseletüket a Háttér Társaság ügyvédje látta el.

A Háttér Társaság közleménye szerint az azonos nemű párok a világ egyre több (jelenleg: 25) országában házasságot köthetnek. Magyarországon ugyan a meleg és leszbikus párok össze nem házasodhatnak, 2009 óta azonban bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíthetnek, ami a házassághoz nagyon hasonló családjogi intézmény. A két jogintézmény hasonlósága ellenére azonban ezidáig, ha egy azonos nemű pár külföldön házasságot kötött, azt a magyar hatóságok még bejegyzett élettársi kapcsolatként sem ismerték el.

A Fővárosi Törvényszék a döntését azzal indokolta, hogy bár a hatályos jogszabályok erre kifejezett rendelkezést nem tartalmaznak, nem is tiltják azt, így a hatóságoknak a külföldön azonos neműek között kötött házasságot itthon a tartalmilag legközelebb álló jogintézményként, bejegyzett élettársi kapcsolatként kell elismerniük.

„Az elmúlt években – és az áprilisi döntés óta különösen – jogsegély-szolgálatunknál több tucatnyi hasonló cipőben járó házaspár jelentkezett, az ő életüket jelentősen megkönnyíti ez a döntés” – kommentálta az ítéletet Dombos Tamás, a felperesek jogi képviseletét ellátó Háttér Társaság ügyvivője. „Ha egyszer a magyar jog kimondja a házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat közel egyenértékűségét, érthetetlen, hogy a hatóságok eddig miért zárkóztak el ettől a megoldástól.”

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/124891