Migránspárti ENSZ tervezet

Újabb bevándorlást segítő tervezetet készített az ENSZ

2018. február 7. 07:39

Az ENSZ új egyezménytervezete a szervezett bevándorlást és a családegyesítést is ösztönzi.

Kiszélesítené a migránsok jogait és lehetőségeit az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ), Global Compact for Migration (GCM)  egyezménytervezete szerint – írja a Magyar Idők.

A javaslatot az ENSZ egy Marokkóban rendezendő csúcstalálkozó keretében kívánja elfogadni. A tervezet garantálná a migránsok alapvető jogait, biztonságát, és ennek érdekében egy sor konkrét kötelezettségvállalást tartalmaz. Cél, hogy bővítsék a legális migrációs útvonalakat, és erélyesebben lépjenek fel az embercsempészek ellen.

A tervezet szerint a migránsok őrizetbe vétele csupán „végső eszköz” lehet, a törvényes úton érkező migránsokat segíteni kell a beilleszkedésben, biztosítani kell számukra a megfelelő okmányokat, hogy méltó munkát kaphassanak, és diszkrimináció nélkül juthassanak hozzá a szociális és egészségügyi szolgáltatásokhoz. Magyarul, a befogadó ország állampolgáraival azonos jogokat kapnának.

Az országoknak meg kell könnyíteniük a családegyesítést.

A tervezet szerint az államoknak együttes erővel kell menteniük az emberéleteket a veszélyes migrációs útvonalakon, elsősorban a Földközi-tengeren, és közösen kell küzdeniük az embercsempészbandák ellen.

Az ENSZ egyezménytervezete kiemeli, hogy a bevándorlási politikában az egyes ember szempontját tartsák szem előtt, különös tekintettel a gyengébb csoportokra, így a nőkre és a gyermekekre. Bár a dokumentum szövege, felhívja a figyelmet arra, hogy a migrációt csak nemzetközi szinten lehet kezelni, ezért nagy jelentősége van a nemzetközi együttműködésnek például abban, hogy a határok védelmét is biztonságos és összehangolt módon lehessen megoldani.

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/124799