Szexuálisan kiszolgáltatott gyerekek várakoznak a szerb-magyar határon

2018. február 7. 09:39

Veszélyben lehetnek a magyar határnál várakozó gyerekek.

Mivel a magyar kormány csak heti öt menekült gyermeket enged be a tranzitzónákba, így megnőtt szexuális kizsákmányolásuk veszélye – írja a Euronews. Az Európa Tanács friss jelentése szerint a kiskorú menekültek ki vannak téve a szexuális kiszolgáltatottság veszélyének a szerb-magyar határon. Az ottani zárt tranzitzónák csak korlátozott számú embert fogadnak be, a dokumentum szerint ezért előfordulhat, hogy pénzt vagy szexuális szolgáltatást kérnek a határ szerb oldalán a gyerekektől.

A jelentést készítő szakértők hangsúlyozták, a dokumentum a tranzitzónában megkérdezett gyerekek vallomásain alapul, de hivatalos panaszt senki ellen sem tettek.

A Euronews cikkéből kiderül, hogy a jelentés készítői felkérték a magyar hatóságokat, hogy változtassanak a röszkei és tompai eljárások menetén. Emellett hatékonyabb kommunikációt szeretnének a két ország között a várólisták, a tolmácsolás és az érkező menekült gyerekek segítésében. Azt is javasolták, hogy a gyerekeket ne zárják el, hanem integrálják a magyar gyermekellátó rendszerbe. A testület jelentése szerint a magyar kormány pozitívan reagált a javaslatokra, és bizonyos pontokon változtatott is a rendszeren – írja a Euronews.

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/124807