A szavazófülkéhez még nem mertek hozzányúlni

2018. február 7. 13:29

Mesterházy Attila
Veszprém Kukac

Bármerre járok az országban, tapasztalom a növekvő elégedetlenséget, amit sokan majd csak a szavazófülke magányában mernek kifejezni.

„Néhány héttel a választások előtt a közvélemény-kutatások szerint magasan vezet a Fidesz. Hogyan látja az ellenzéki esélyeket?

A Fideszt sokkal kevesebben támogatják ma, mint 2010-ben, vagy 2014-ben. Soha nem szabad lebecsülni a választópolgárok józanságát és azt az akaratot, hogy a mainál igazságosabb országot teremthessünk.

Meggyőződése, hogy az emberek többsége valóban le akarja váltani a Fideszt?

Igen, nagy többségben vannak azok, akik kormány-, sőt rendszerváltást akarnak. Bármerre járok az országban, tapasztalom a növekvő elégedetlenséget, amit sokan majd csak a szavazófülke magányában mernek kifejezni. Van, akiknek az ország újrademokratizálása a legfontosabb, másoknak a hazugságokból és a hisztériakeltésből van elegük, vannak, akik az egzisztenciájukat féltik, ismét mások egyszerűen kiszámítható viszonyokra, jövőképre, biztonságosabb és jobb életre vágynak. Mára egyre több tisztességes konzervatív, jobboldali értékeket valló ember döbbent rá arra, hogy átverték és Orbán Viktor hatalmon éppen az ellenkezőjét teszi annak, mint amit ígért ellenzékben. Sőt már diktatórikus hatalmát építi.

Sokan úgy gondolják, hogy a hatalom nem diktatórikus, hiszen lehet bírálni és vannak szabad választások…

Az Orbán-rendszer igazi arcát demokratikus díszletintézmények mögé rejti. Mint az alkotmánybíróság, az ügyészség, vagy az Állami Számvevőszék, ám ezek közel sem függetlenek, nem ellenőrizhetőek: a hatalom által kijelölt és tőle függő emberek irányítják. A következményeket látjuk, tapasztaljuk. Van parlamentünk, de a kormánytöbbség érdemi vitára nem hajlandó. Lehet tüntetni, például az oktatási rendszer reformjáért, de a hatalom nem folytat párbeszédet senkivel. Az egyetlen dolog, amihez még nem mertek hozzányúlni, az a szavazófülke. Ott még mindenki valóban szabadon és félelem nélkül dönthet. Remélem sokan fognak élni a lehetőséggel!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/124826