Lúzerek

2018. február 7. 07:30

Hargitai Miklós
Népszava

A fegyver visszafelé sült el, és most, hogy oszlik a füst, mindenfelé csak hazug politikusokat látunk.

„Azzal, hogy a kormány haladéktalanul előtörlesztette az 5 százalékos kamattal fölvett orosz hitel első részletét (vélhetően 2 százalék körüli kamatú piaci hitelből), két dolgot demonstrált. Nemcsak azt bizonyította be, hogy nem szorul rá az ország a jelentős politikai kockázatú orosz kölcsönre, hanem azt is, hogy nincs kibúvó az előnytelen hitelkontraktus alól. Azt ugyanis szintén sokmilliónyian tapasztalhatták már, hogy a hitelkiváltás nem olcsó mulatság. Lehet racionális magatartás egy drága hitelt egy olcsóbb kölcsönből előtörleszteni, de csak akkor, ha nincs más választás. (És messze nem csak annyiba kerül, mint mennyi az olcsó kölcsön kamata, mert a drágább forrást biztosító bank sem bolond, nem fog önként lemondani a hitelszerződésbe épített profitjáról.)

A kormányzati szándék az előtörlesztéssel nyilván más volt – majd megtudjuk a mai Magyar Időkből, hogy mi, de vélhetően annak fölmutatása, hogy pénzügyileg mennyire potens a jelenlegi országvezetés. Ám a fegyver visszafelé sült el, és most, hogy oszlik a füst, mindenfelé csak hazug politikusokat látunk.

Lúzerek – mondhatnánk, ha a valódi vesztesek nem mi volnánk. A terheket (a drágább kamatot, az olcsóbbat, meg a szintén nem csekély rendelkezésre tartási jutalékot) mi fizetjük, a titokban megkötött paksi szerződések összes többi járulékos veszteségével együtt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/124797