Kövér László őszintesége

2018. február 5. 07:30

Torkos Matild
Magyar Nemzet

Aggodalomra ad okot, hogy a mindig őszinte Kövér László is elismerte: „törvényes keretek között” a kormánypártnak teljhatalma van.

„Sokkal nagyobb aggodalomra ad okot az, hogy a mindig őszinte Kövér László is elismerte: »törvényes keretek között« a kormánypártnak gyakorlatilag teljhatalma van. És amikor a kérdező azzal szembesítette, hogy a »Fidesz hozza gyakorlatilag a törvényeket is«, a házelnök tényleg meglepő választ adott: »De ez mikor van másként? Kormányok hozzák a törvényeket.«

A kijelentésen mindenkinek fel kellene háborodnia, aki komolyan gondolja a hatalmi ágak szétválasztásának alkotmányos alapszabályát. De ez most nem verte ki a biztosítékot. Pedig a demokráciával kapcsolatos hiányérzetünket okozó probléma valahol abban gyökerezik, amit Kövér is elismert. Az Országgyűléstől valóban elvonták a törvényhozás alkotmányos jogát. És ilyen körülmények között a kormány mint végrehajtó hatalom ellenőrzésének a feladatát sem képes ellátni az éppen Kövér László által elnökölt parlament.

A fideszes házelnök 2015 nyarán az Ökopolisz Alapítvány fórumán elismerte: »Mi is szerepet játszottunk abban, hogy rossz irányba menjen el a demokrácia fejlődése.« Arra a felvetésre pedig, hogy a 2010-ben újonnan parlamentbe került pártok kiszoríthatják-e a Fideszt a hatalomból, azt válaszolta: »Engem nem érdekel a Fidesz. (…) Engem a saját gyermekeimnek a sorsa érdekel. (…) Én nem lettem milliárdos, nekem nincsenek vállalkozásaim. Nekem van három szép felnőtt gyerekem. (…) Azt szeretném, ha ők is boldogok lehetnének.«”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/124675