Magyar Levente: A versenyhivatalok a gazdaság fontos szereplői

2018. február 5. 12:51

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára nyitotta meg hétfőn a Visegrád4+ versenyjogi konferenciát a Várkert Bazárban.

A versenyhivatalok a gazdaság fontos szereplői, hiszen a versenyképességet segítik elő azzal, hogy a tisztességtelen magatartást kiszűrik – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn, a Visegrád4+ második versenyjogi konferencián, a budapesti Várkert Bazárban. 

Megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a visegrádi országok versenyhivatalai közötti együttműködés nagyjából a visegrádi négyekkel egyidős, kevés olyan intézmény van a V4-ben, amely negyedévszázados múltra tekinthet vissza.      

Rámutatott arra is, hogy az együttműködés, amely az elmúlt 25 évben fontos fázisokkal bővült, számos olyan eredményt és hasznot tud felmutatni még az Európai Unióhoz csatlakozási időszak előtt is, amikor talán még a mainál is fontosabb volt, hogy legyen egy szoros koordinációs és érdekegyeztetés a versenyhivatalok között. Az EU-hoz csatlakozást követően ugyan alapvetően megváltoztak a versenyjogi körülmények, de ez nem szegte kedvét a hivatalok együttműködésének. Kiemelte, hogy a versenyképesség egyik legfőbb őre minden országban a versenyhivatal.    

Magyar Levente szerint Közép-Európának továbbra is kulcsfontosságú versenyképességének megtartása és növelése. „Ezáltal kézzelfoghatóvá válhat az a jelenlegi célkitűzés, hogy 2030-ra elérjük azt a gazdasági, teljesítménybeli és életszínvonalat, amelyet a tőlünk nyugatra fekvő, fejlettebb országok már magukénak tudnak” – jegyezte meg.    

Juhász Miklós, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke elmondta, hogy a konferencián a V4-tagállamok mellett részt vesz Ausztria és Szlovénia versenyhatósága is. Mind a hat ország tagja az EU-nak, a nemzetközi együttműködés elsődleges színtere az európai versenyhálózat, ugyanakkor a régiós együttműködés előnyeinek kihasználása érdekében érdemes közösen megvitatni azokat a kérdéseket, amelyekkel a hatóságok a mindennapi munka során szembesülnek – tette hozzá.    

Csiszár Pál, az Európai Unió Bizottsága versenypolitikai főigazgatóságának igazgatója beszédében kifejtette, hogy európai szinten szükséges a verseny szabályozása, a versenyjog érvényesítése során pedig gondoskodni kell arról, hogy a vállalkozások figyelembe vegyék a társadalom és a fogyasztók érdekeit. A versenyszabályok segítenek a versenykorlát lebontásában, az egységes piac működésében. Kiemelte, hogy a versenyalapú gazdaságok nem működhetnek a nemzeti versenyhatóságok nélkül. 

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/124704