Választási liftek

2018. február 5. 07:12

Friss Róbert
Népszava

Meglehet a Fidesz áprilisban elnyeri a Ház többségét. De a társadalmi többséget elveszítheti. Annyira, hogy erőszak nélkül nem tudja a nemzetet tovább paralizálni.

„Amúgy Orbán oly mértékben az ellenzék megosztására játszott, hogy most egyenként kellene minden párttal megküzdenie. Egyetlen ernyője maradt mindannyiuk besöprésére, a menekültkérdés. Így lesz a teljes ellenzék a »Soros-terv« nemzetáruló végrehajtója. Mint Brüsszel, sőt az ENSZ főtitkára. A világ ellen »csigavérrel« meghirdetett abszurd háború lényege a múlt pénteki illiberális mondat: »mi lesz ebből a világból, ha elismerjük a migrációhoz való jogot alapvető emberi jognak«. Tényleg: mivé lenne a magyar világ, ha a félmillió gazdasági menekülttől a Nyugat megvonná a szabad költözés és munkavállalás uniós jogát? Ami ellen a kormányfő – Brüsszelre hivatkozva – Londonban és Bécsben is küzd?

Az életükről lévén szó, a szocialistáknál szokás szerint hirtelen megszűnt a kibeszélés. A Fideszben meg? Még nem a végén, de Soros nevet Altusz Kristóf helyettes külügyi államtitkár oltalmazottak befogadásáról szóló máltai elszólásán. Tállai András beszéde a Jobbik politikájának ellopásáról spongya lett Vona Gábor arcán. Kövér László pedig elismerte a »földrajzi bűvészkedést« a választási rendszerrel. Mert nem kerülhet veszélybe a kormánypárt teljhatalma, hiszen »a kormány hozza a törvényeket«. Mondja a parlament elnöke.

Meglehet a Fidesz áprilisban elnyeri a Ház többségét. De – ha sokan szavaznak – a társadalmi többséget elveszítheti. Annyira, hogy erőszak nélkül nem tudja a nemzetet tovább paralizálni. A társadalmi nyomás pedig arra kényszerítheti a politikai ellenzéket, hogy felmondja az illiberális »parlamentarizmust«.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/124673