A „zuglói modell” Karácsony miniszterelnök-jelöltsége mögött?

2018. február 5. 08:00

Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

Az MSZP-ben semmi olyan lépésre nem kerülhet sor, amely a pártot egy valós ellenzéki párt útján indíthatná el.

„Karácsony szerepe ebben a történetben kb. ugyanaz, mint ami újabban az MSZP(-P) lista élén lehet. Engedve a csábításnak, hogy úgy értelmezzük a helyzetet, ahogy ésszerű: hogy ebben a stratégiai kérdésben is egyeztet az MSZP a Fidesszel, Karácsony felfogadása a zuglói szerepe kiteljesítésére az MSZP és a Fidesz közös döntése lehet az előbbi Jobbikkal szembeni megsegítése érdekében. (Ti. Mesterházy korábbi ténykedését figyelve és Botka esetét ismerve az MSZP-ben semmi olyan lépésre nem kerülhet sor, amely a pártot egy valós ellenzéki párt útján indíthatná el.)

A pártrendszerben egyébként értelmezhetetlen szerepet játszó (a táplálékláncban viszonylag alacsonyan lévő, de attól még par excellence megélhetési politikus) Karácsony alkalmas – mindent összevetve 8-10%-nyi mandátumra elég – szépségflastrom a megújulásra képtelen, anyagi gondokkal küzdő, őskorrupt MSZP kivénhedt ábrázatán annak teljes összezuhanását megakadályozandó, miközben a Fidesz a Lévai Katalin-szerű ex-szoci bábjelöltek indításával biztosítja azt is, hogy nehogy az MSZP túlgondolja a szerepét a NER-ben: pl. ne hozzon neki túl sokat a DK-val kötött megállapodása a választókerületi koordinációról. Az MSZP választókerületi szintű fúrása és az országos listájának (és politikusainak) tűrése/támogatása ráadásul a Fidesznek kedvezően – nem véletlenül, hiszen ez a cél – alul, a hátországukban kiüresíti a balos pártokat, miközben a krémjüket lefölözi.

És vannak, akik még annál is sokkal csúnyábbakat gondolnak (tudnak) Karácsonyról, mint amit magáról hirdet ezzel a NER-kompatibilis világkép-töredékkel: »Minden magyar önkormányzati cég felügyelőbizottságában a pártok delegáltjai ülnek. Ha ez az ára annak, hogy a zuglói legyen az ország legátláthatóbb önkormányzata, ahol minden szerződés nyilvános és minden adófizetői forinttal elszámolunk, akkor azt kell mondjam: megéri.« És úgy tűnik, tényleg.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/124679