A börtönbe kerülés a tét a Fidesz politikusai számára

2018. február 2. 12:23

Hadházy Ákos
Népszava

Most kell leváltani őket, mert abban szkeptikus vagyok, hogy 2022-ben Orbán leváltható lesz-e. Interjú.

Egy évvel ezelőtt úgy fogalmazott: amíg választásokon keresztül vezethet visszaút a demokráciába, addig leváltható Orbán Viktor. Most is így látja vagy már átléptük a »vörös vonalat«?

Nem tudom megmondani, abban viszont biztos vagyok, hogy ha az idei választás után megint ötven százaléknál többet kap a Fidesz, akkor mindent ugyanúgy tud folytatni. Nem hagyja abba a sajtó ellehetetlenítését és küszöbön áll a bíróságok bekebelezése is. Egy egyszerű miniszteri rendelettel beültetik majd a saját embereiket minden fontos székbe. A Fidesz politikusai számára ugyanis a tét az, hogy később börtönbe kerülnek-e, vagy sem. Ezért minden nemtelen eszközt bevetnek, hogy a hatalmukat megtartsák, úgyhogy most kell leváltani őket, mert abban szkeptikus vagyok, hogy 2022-ben Orbán leváltható lesz-e.

Az ellenzékben mindenki abban érdekelt, hogy 2018-ban leváltsák Orbánt?

Vannak olyan ellenzéki politikusok, akik szerint a mostani választást nem lehet megnyerni. Nem is baj szerintük, ha az ellenzék egy része elsüllyed és jön egy válság az országban, amelynek a romjain 2022-ben berobognak a hatalomba. Abban igazuk van ugyan, hogy a rendszer gazdaságilag egy kártyavár, de akik a mostani elképesztő kormánypárti lejárató kampányok láttán azt mondják, hogy 2022-re kell gyúrni, azoknak egyetlen stratégiájuk lehet: alkut kötni a Fidesszel, amiért cserében kapnak a kormánypárttól médiafelületet, és ígéretet rá, hogy nem fogja őket lejáratni. Csakhogy egyrészt nem hülyék a fideszesek, ha azt látják, hogy romlik a megítélésük, elzáródnak majd a nyilvánosságot biztosító fideszes csapok és a lejáratás mégis megérkezik. Másrészt, ha mégis sikerülne 2022-ben hatalomra jutni az ügyeskedőknek, a Fidesznél ott maradnak az ellopott brutális nagyságú milliárdok és a médiafölény. Könnyen felhergelnék az embereket és néhány hónap, maximum év után vissza is térnének a hatalomba.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/124583