Hitler, rabszolgák, nemzetpusztítás – állítsuk már meg Vekerdyt!

2018. február 1. 15:23

Lengyel Gabriella
Figyelő
Emberek tömegei kezdik elhinni Vekerdynek, hogy a tanulás felesleges, mert a jó tanulók nem viszik semmire, nagy költőink is bukdácsoltak az iskolában.

„A következő hatvan évben a két legfontosabb munkavállalói készség a kritikus gondolkodás és a kreativitás lesz, mondja Vekerdy. Régóta áltatja azzal rajongótáborát, hogy minden gyerek kreatív, igazi talentum, csak a magyar állami oktatás öli ki belőlük a páratlan tehetséget. Mind költők, zeneszerzők, esetleg pszichológusok lehetnénk, ha nem kellett volna nulladik órára bejárni, és Klári néni nem fegyelmezett volna meg bennünket másodikban. (...)

Vekerdy Tamás  – már koránál fogva is –  nem képes a rugalmas gondolkodásra, a saját paradigmájának és paranoiájánaka rabja, a köztünk járó parafenomén. Nemzetpusztításnak nevezi a mai magyar oktatást, amelyik kineveli a tantárgyi diákolimpiák érmeseit, és piedesztálja állítja az egyenlősítő finn oktatást, amelyik erre nem képes, mert nekik az erős négyes az ideájuk. Mindenki legyen az, jobb nem kell. Ez is egy út, de beszéljük már meg, hogy kell-e ez nekünk.

Szülők hajbókolnak a kommentekben, és erősödnek meg abban, hogy a gyereket nem kell fegyelmezni, a tanárt nem kell tisztelni, a műveltségre – különösen a nemzetire -  ma már nincs szükség. Emberek tömegei kezdik elhinni Vekerdynek, hogy a tanulás felesleges, mert a jó tanulók nem viszik semmire, nagy költőink is bukdácsoltak az iskolában. De kérdezze már meg valaki Vekerdytől, hogy mindenkiből legyen költő? A zoknikötőgépet senki se kezelje? A marhákat senki se gondozza, nem kell angus steak?  Miféle kreativitás kell a majdani robotizált gyártósorokon a gombok nyomogatásához? Mekkora félreértés a digitalizációt isteníteni, hiszen minden tudás ott van a neten, miközben emberek tömegeinek veszi majd el a munkáját. De majd írogatnak helyette verseket, mert a kreativitás a fontos, nem az, hogy minél barázdáltabb legyen az agya a gyereknek, hogy életképes legyen a Zuckerbergek által uralt falanszterben. Valaki mondja meg Vekerdynek, hogy a Zuckerberg-galaxis rabszolgái vagyunk már most, már most mindent tud rólunk, és a gyerekeinkre pályázik. Ez a valódi rabszolgaság, ez a való világ.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem nagyon ismerem Vekerdy munkásságát, de abban a kevésben, amit olvastam tőle, sehol sem írt olyat, hogy a "tanulás felesleges", vagy hogy a "jó tanulók nem viszik semmire".

Nem akart az általam olvasott szövegeiben senkit sem lebeszélni arról, hogy jó tanuló legyen.

Viszont arról írt, hogy az állandó versenyhelyzet és teljesítménykényszer, amit már alsóban meg kell tapasztalniuk a gyerekeknek, nem előnyös számukra. Arról is, hogy sok felesleges dolgot kell már akkor is tanulniuk (nem a tanulás a felesleges, hanem sok felesleges dolgot kell tanulni kicsiknek).

Ezekben meg szerintem igaza van.

Válaszok:
Sulammit | 2018. február 1. 16:37

Sajnos évek óta ezt csinálja Vekerdy. Több régi Nők Lapjában olvastam az írásait. Mindegyikben üti vágja a pedagógusokat.
A Waldorf iskolája sem vált be, mert egy idő után, csak kikerülnek azok a gyerekek a nagybetűs életbe és ott már nem csinálhatnak azt amit csak akarnak.

"Vekerdynek súlyos felelőssége van a hazai
pedagógustársadalom presztízsének lerombolásában."

Mondjál példát arra, hogy mit tartasz annak.
" (nem a tanulás a felesleges, hanem sok felesleges dolgot kell tanulni kicsiknek)."

"A kreativitás gyakorlással fejleszthető, kialakítható."
Csak az a lényeg, hogy mindig legyen tankönyv a párnád alatt.
Erre gondoltál?

Akkor nem sok sebész fog kikerülni a kezeod alól.
Nem baj, kommunikáció szakos, gender ideologista, esetleg megélhetési liberális annál több.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés