Orbán titka: a kopogtató menekültek az ő hatalmi érdekét szolgálják

2018. január 26. 07:25

Gergely Márton
HVG

Az 1300 tavaly befogadott menekült egyedül Orbán Viktor magyarországi hatalmát és Európában betöltött szerepét hivatott biztosítani.

„Orbánnak olyan menekültrendszer kellett, amely rendkívül szigorúnak tűnik befelé, de még éppen hogy meg tud védeni kifelé. Lehet, Altusz nem az egyetlen kormánytag, aki külföldön felhívta a figyelmet a »titkos« magyar adatokra. Csak a többiek nem a sajtónak mondták, hanem minisztereknek, államtitkároknak, nagyköveteknek. Azoknak, akik miatt a tranzitzónát kialakítottuk és nem vezettünk be teljes, megkerülhetetlen határzárat, fittyet hányva a nemzetközi kötelezettségekre.

A magyar kormányfő nyilvános fellépései alapján két dolgot élvez igazán miniszterelnöki szerepéből: a sporteseményeket és a diplomáciát. A menekültválságban hangoztatott követeléseivel projekciós felületté vált Nyugaton, emiatt veszik őt komolyan a kancelláriákon, »róla szólnak a hírek, vele van tele a sajtó«. Ehhez a beugró az, hogy maradjon a Néppártban, ne hagyjon támadási felületet, és hozza a nemzetközi kötelességekből minimálisan elvárhatót.

Az 1300 tavaly befogadott menekült egyedül Orbán Viktor magyarországi hatalmát és Európában betöltött szerepét hivatott biztosítani. Önérdekvezérelt lépés, amelynek nincs köze az irgalomhoz. Ezért számít kormányzati körökben titoknak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/124210