A jajveszékelő strucc

2018. január 26. 6:59

Friss Róbert
Népszava
A populizmus kórója csak annyira tud virágba borulni, amilyen mértékben a liberális demokrácia kiszárad.

„Macron győzelmével, majd a német választásokkal minden esély megvolt, hogy felgyorsuljon az Unió megújulása. Az EU azonban belealudt a német kormány elhúzódó megalakulásába. Ebben a horpasztásban bukkant fel most, hogy az európaiak nemcsak nemzeti jelöltekre, hanem magát az Európai Uniót képviselő politikusokra is szavazhatnának. Az ötletet amúgy eredetileg a szocialisták parlamenti frakcióvezetője, Gianni Pittella vetette fel. Azzal érvelt, hogy a páneurópai lista segítené az európai demokratikus tér megteremtését. Ami jelzi: az európai politikusok szenvednek attól, hogy az új, nemzetek feletti európai identitást még nem sikerült megteremteni.

Hogy mennyire nem, azt láthattuk hétfőn a német Bundestagban, ahol a francia nemzetgyűlési delegáció részvételével csak heves vita után erősítették meg az 55 éve megkötött német-francia barátsági szerződést. Ha Párizs is jóváhagyja, 2018-ban ki kell dolgozni egy új Elysée-szerződést, amely az európai integráció egyik alapját képező, kétoldalú együttműködés elmélyítéséről szól. Az Alternatíva Németországnak (AfD) és a Die Linke (Baloldal) elutasította a határozatot, mondván, annak valódi célja az Európai Egyesült Államok megalapítása, ez pedig megosztja Európát – Magyarország, Csehország és Lengyelország nem követi Párizst és Berlint. Másrészt, az alapító atyák a szuverén demokráciák Európáját akarták felépíteni, és nem olyat, amelyet Brüsszelből vagy Berlinből irányítanak.

Ebben van igazság, még ha mögötte populista hatalmi praktikák húzódnak is meg. Ám igazat kell adnunk Damir Marusic főszerkesztőnek, aki az American Interestben arról értekezik: Amerikában és Európában a vezető rétegek elszörnyedve látják, hogy a liberális konszenzusnak vége, és hirtelen megnőtt a nemzetállam híveinek tábora. Marusic egyben liberális önfelmentésnek nevezi, hogy a populistának minősített politikusokat nevezik ki bűnbaknak. Azt kell mondanunk, ez több, mint a jajveszékelő strucc politikája: a liberalizmus öngyilkossága, ha nem ébred rá, hogy a populizmus kórója csak annyira tud virágba borulni, amilyen mértékben a liberális demokrácia kiszárad.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés