Oroszország reális szemmel

2018. január 22. 11:13

Tóth Gy. László
Magyar Idők

Tudomásul kell venni, hogy Oroszország vezető katonai nagyhatalom, és az egyetlen ország a világon, amelynek nukleáris ütőereje semmivel sem kisebb, mint az Egyesült Államoké.

„Vlagyimir Putyin orosz elnök növekvő elfogadottságának egyik oka, hogy Európa lassan megértette végre: a mai Oroszországnak semmi köze a volt kommunista Szovjetunióhoz. Ráadásul az orosz nép ugyanolyan áldozata volt a gyilkos kommunista eszme megszállottjainak, mint Kelet-Közép-Európa többi népe. Arra sem árt emlékezni, hogy a kommunizmus nyugati eszme, aminek semmi köze a keleti világhoz. Walter Laqueur, az egyik legtekintélyesebb Amerika-szakértő így fogalmazott: »Oroszország 2015-ben többé már nem kommunista beállítottságú ország, hanem messze elment jobboldali irányba« (Putyinizmus, Atlantic Press Kiadó, Budapest, 2015.).

Oroszország ma egy jó értelemben vett nacionalista, prezidenciális jellegű, alkotmányos berendezkedésű ország, amelyik a jövőjét a tradicionalista értékekre alapozva kívánja felépíteni. Tudomásul kell venni, hogy Oroszország Európa vezető katonai nagyhatalma, és az egyetlen ország a világon, amelynek nukleáris ütőereje semmivel sem kisebb, mint az egyre agresszívebb és kiszámíthatatlan külpolitikát folytató Egyesült Államoké.

Az újrakezdődő hidegháborúban az orosz álláspont egyértelmű és racionális: amennyiben az Egyesült Államok – megsértve a korábban megkötött kétoldalú fegyverkorlátozási egyezményeket – rakétatelepítésekbe kezd, erre Oroszország azonnal rea­gálni fog. Világos és racionális álláspont, amit az amerikaiaknak el kell fogadniuk.

A magyar külpolitika az elsők között ismerte fel, hogy az orosz birodalom visszatért a nagyhatalmi játszmák színterére.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/123980