A szegényeket segíti az adócsökkentés

2018. január 22. 16:12
Ryan Fazio
City Journal

Bevett kritika az adóreformok irányába, hogy aránytalanul kedveznek a gazdagoknak. Ez sajátos meglátás, főleg hogy a szövetségi személyi jövedelemadót szinte teljesen a magas jövedelműek fizetik már most is.

„Bevett kritika az adóreformok irányába, hogy aránytalanul kedveznek a gazdagoknak. Ez sajátos meglátás, főleg hogy a szövetségi személyi jövedelemadót szinte teljesen a magas jövedelműek fizetik már most is. Igazából a fejlett világban az Egyesült Államoké a legprogresszívebb adórendszer. A Kongresszusi Költségvetési Hivatal szerint a keresők felső 20 százaléka fizeti az szja-bevételek 53 százalékát és a szövetségi adók 69 százalékát. A keresők alsó 60 százalékáé a keresetek 28 százaléka, és ők fizetik az adók 14 százalékát. Bármiféle, átfogó adócsökkentés nehezen tudna progresszív lenni, mivel a rendszer már most is az.

Mindezek ellenére az új törvény nem változtatja meg lényegileg az adórendszer progresszivitását. 2025-ben a baloldali Adópolitikai Központ (Tax Policy Center) szerint az adócsökkentések 66 százaléka a felső 20 százalékot, 18 százaléka az alsó 60 százalékot fogja érinteni. Az adócsökkentések már most progresszívebbek, mint a korábbi adórendszer. Ebben az évben az átlagos, közepes fizetéssel rendelkező családnál 930 dollárral több marad majd a keményen megkeresett pénzéből. És ugyan nem könnyű dolog olyanoknak adót csökkenteni, akik eleve már kevés adót fizetnek, de az új törvény megoldja ezt is.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/124003