Mi mindig is elleneztük a neoliberális globalizációt – mondja a davosi fórum alapítója

2018. január 22. 19:17

„Méltányos globalizációra” van szükség Klaus Schwab, a davosi világgazdasági fórum alapítója és elnöke szerint. Schwab úgy véli, jogosak a bevándorlással kapcsolatos aggodalmak, ám az elöregedő Európának szüksége van migránsokra.

Mi mindig felemeltük szavunkat a neoliberális globalizáció ellen – mondta Klaus Schwab német mérnök és közgazdász, a davosi világgazdasági fórum alapítója és elnöke a The Wall Street Journal című lapnak adott hétfői interjújában.

Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon milyen okai lehetnek a világban ma tapasztalható törésvonalaknak, Klaus Schwab hangsúlyozta: a világ „hiperglobalizálódási folyamaton ment keresztül”, s mivel a folyamatot nem kísérték „elővigyázatos társadalmi intézkedések”, ezért akik kimaradtak az előnyeiből, most fellázadnak a globalizáció ellen. „Megfelelő egyensúlyt kell találni a globalizálódás és a társadalmi szerződés fenntartása között”.

A The Wall Street Journal megállapította: „Donald Trump elnökségével az Egyesült Államokban erőteljesen megjelent a nacionalizmus. Néhány európai nemzet nagyobb szabadságot kíván Brüsszeltől”. Majd hozzátéve, hogy erősödik a globalizáció hatásai miatti széleskörű elégedetlenség, feltette a kérdést: a jövőben vajon a globalizációt ellenző erőké lesz-e a jövő? Schwab válasza: nem helyes ennek alapján szemlélni a dolgokat. „Megjelent egy réteg, amely még őrzi státuszát, de attól tart, hogy a munkahelyek eltűnhetnek. Nemcsak a globalizációról van szó, hanem... a népességen belüli megosztottságról azok között, akik úgy érzik, a változás jót jelent a jövőre nézve, és azok között, akik meg akarják őrizni a múltat és vissza akarják venni az ellenőrzést az életük felett” – fogalmazott a világgazdasági fórum alapítója.

Klaus Schwab szerint Donald Trump gazdaságpolitikája – amelyet a The Wall Street Journal nacionalistának és tévesnek nevez – „nem teljesen helytelen”. A közgazdász szerint „méltányos globalizációra” van szükség, s fenn kell tartani a globalizálódási folyamat pozitívumait. Schwab azonban nem fejti ki sem azt, hogy konkrétan mit is ért „méltányos globalizálódás” alatt, sem pedig azt, hogy melyek a folyamat előnyei. A lap felvetette, hogy fontos tényező a bevándorlás kérdése, mire Schwab hangsúlyozta: „jogos az aggodalom, hogy a bevándorlás hogyan érintheti egy ország társadalmi szövetét”. Szerinte azonban azt kell újragondolni, hogyan integrálják gyorsan a bevándorlókat. Úgy vélte, hogy az elöregedő lakosságú Európának szüksége van a bevándorlókra.

A davosi világgazdasági fórum alapítója aggodalmát fejezte ki, hogy Donald Trump elnöksége alatt az Egyesült Államok szerinte elveszíti vezető szerepét a világpolitikában, Kínáról pedig megállapította, hogy nemcsak gazdasági ereje van, hanem politikai ereje is lesz és befolyását is gyakorolja majd a világban. „Szerintem emiatt nem kellene aggódnunk” – fogalmazott, s hozzátette: „reménykednünk kell, hogy Kína felelősségteljes politikát folytat és fogékony vezetése van”, amely nem csupán a kínai érdekeket veszi figyelembe, hanem más országokéit is.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/124015