Megerősítették a német-francia barátsági szerződést

2018. január 22. 15:45

Heves vita előzte meg a barátsági szerződés megerősítését a Bundestagban. Két német párt is elutasította a határozatot. Az AfD szerint a valódi cél az európai egyesült államok megalapítása. A párt frakcióvezetője kiemelte, hogy szerencsére ezen az úton nem követi Berlint és Párizst Magyarország, Csehország és Lengyelország sem.

Heves vita után fogadott el határozatot hétfői ünnepi ülésén a német szövetségi parlament (Bundestag) a német-francia barátsági szerződés megerősítéséről.

A német-francia együttműködés alapját megteremtő Elysée-szerződés aláírásának 55. évfordulója alkalmából a francia Nemzetgyűlés 30 fős küldöttségének részvételével tartott ülésen Francois de Rugy, a Nemzetgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy a nacionalizmus és a populizmus minden európai országot fenyeget, és vannak államok, amelyekből „diktatúra vagy illiberális demokrácia” alakul ki.

A Bundestag és a Nemzetgyűlés közös határozatát a Bundestag két pártja is elutasította. Az Alternatíva Németországnak (AfD) részéről Alexander Gauland frakcióvezető kiemelte: a valódi cél az „európai egyesült államok” megalapítása, ami ellentétben áll az Elysée-szerződéssel. Ezen az úton nem követi Berlint és Párizst Magyarország, Csehország és Lengyelország – mondta. A Die Linke (Baloldal) frakcióvezetője, Sahra Wagenknecht hangsúlyozta: európai Németország helyett „német Európa” épül, amelyet „Brüsszelből vagy Berlinből irányítanak”.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/124001

Ajánljuk még a témában