Ráolvasásos kormányzás: Múkodj!

2018. január 22. 07:24
Gergely Márton - Windisch Judit
HVG

A gazdaság pörög, a bérek emelkednek. Ami nem működik, arról elég csak az ellenkezőjét állítani.

„Innen művészet veszíteni: a gazdaság pörög, a bérek emelkednek. Ami nem működik, arról elég csak az ellenkezőjét állítani.

Ha van valami, amiben Orbán Viktor verhetetlen, akkor az a valóságnak magától a valóságtól független bemutatása, megjelenítése a választók lelki szemei előtt. Az erős és virágzó Magyarország képét sokáig létező tények eltorzításával festette meg a kormányfő és csapata, vagyis felnagyítottak számokat, bevezették az alternatív matematikát, átírták a statisztikai küszöbértékeket, és elhallgattak minden kellemetlent. Donald Trump kegyetlenül hatékony kommunikációja azonban nekik is megmutatta: eltúlozták az erőfeszítéseket. A tényekkel még ennyit sem szabad bíbelődni; csak rá kell fogni valamire – bármire –, hogy az a tény.

Az alternatív valóság magyar változata leginkább az egészségügyben mutatkozik meg, ahonnan naponta jönnek a horrorisztikus történetek. Nos, a kormány szerint ármánykodás az egész. »Az egészségüggyel kapcsolatos álhírgyártás a virágkorát éli« – nyilatkozta tavaly decemberben vidéki lapoknak Balog Zoltán, a humántárca minisztere. Azt mondja: »Ennyit még soha nem költöttek Magyarországon az egészségügyre.« Szerinte a béremelés jelentős volt az ágazatban, és az orvosok nem a nagyobb fizetésekért mennek már külföldre, hanem mert sokszor túl merevnek látják a hazai egészségügyet. Egyébként is: »Minden napra akadna egy-egy jó hír, egy-egy biztató eredmény, egy új fejlesztés, egy megnyíló lehetőség.«”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/123956