Merre van az iskola?

2018. január 18. 10:50

Furcsállom, hogy az iskoláskorú gyerekeket a magyar sajtó több orgánuma egy iskolakerülésre felszólító felhívással cukkolja.

„Furcsállom, hogy az iskoláskorú gyerekeket a magyar sajtó több orgánuma egy kifejezetten iskolakerülésre felszólító felhívással cukkolja. A »Ne menj suliba!« elnevezésű kezdeményezés – a negyedikes és nyolcadikos diákokat érintő középiskolai központi írásbeli felvételi vizsgát megelőző – tanítási napról való távolmaradásra hív fel, számba se véve az ebből eredő esetleges károkat. Természetesen gyülekezési és szólásszabadság van, bárki bármi ellen és bármire felhívhat a törvényes keretek között, diákok és szülők is kifejezhetik nemtetszésüket az oktatási rendszer valamely jelensége miatt – de maguk előtt tolni a kiskorú gyermekeket iskolaidőben nem volna szabad.

A gyerekek manipulálásának gondolata nem elfogadható, akkor sem, ha valaki szerint a tananyagban túlságosan nagy hangsúlyt fektetnek a XIX. századi vonatkozások tanítására. Csak zárójelben jegyzem meg, mindez nem lehet véletlen, hisz ez a korszak a modern nemzetállamok kialakulásának, a nemzeti ébredésnek a korszaka, amelyből mai világunk összefüggései bomlanak ki, ismerete nagyon is mai ügyeinkben segít eligazodni. De ha gondja is van az oktatással bárkinek, vagy pusztán  politizálás céljából szeretné a köz figyelmét magára fordítani, azt a szándékot felnőtthöz méltó, tehát törvényes és felelősségteljes módon nyilvánítsa ki – ne lógásra bíztatva a gyerekeket.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/123800