A jövővel kapcsolatban semmit nem szabad kizárni

2018. január 17. 07:21

Fekete-Győr András
Magyar Idők

Azt állítom, hogy az ÁSZ munkája mögött Orbán ukáza áll, mint minden más mögött. Interjú.

„Említette az összefogás kérdését. A Jobbik például az LMP-vel és a Momentummal tartja elképzelhetőnek a politikai együttműködést. Az ön és Soproni Tamás arról szóló kijelentései, hogy egyes egyéni jelöltjeiket hajlandók lennének visszaléptetni egy esélyesebb ellenzéki jelölt javára, szintén ebbe az irányba mutatnak. Ki tud zárni egy adott pártot, amelynek egy erős jelöltje javára semmiképpen sem léptetnék vissza a saját indulójukat?

Nincs ilyen párt, minden a jelölt hitelességén múlik. Ami a Jobbikot illeti, nagyon sokat kellene még dolgozniuk azon, hogy egy vállalható demokratikus alternatívát nyújtsanak, mivel nemrég még uniós zászlókat égettek és listázni akarták a zsidó származású képviselőket. Mindenesetre a jövővel kapcsolatban semmit nem szabad kizárni.

A Jobbiknak a Fidesz-székháznál tartott decemberi tüntetésén való részvétele is egyfajta közeledést jelentett?

Az Állami Számvevőszéknek a demonstráció megszervezésére okot adó döntése kapcsán fejeztük ki véleményünket, illetve szolidaritásunkat a Jobbikkal. Ami ott ezzel és utána több más ellenzéki párttal is megtörtént, velünk is előfordulhat, erre pedig rea­gálni kell. Megdöbbent, hogy mennyire fél Orbán Viktor, amikor ehhez hasonló lépésekhez folyamodik.

Mit ért azalatt, hogy fél a kormányfő?

Akkor erős valaki, ha magabiztos. Akkor magabiztos, ha engedi a versenytársakat érvényesülni. Ha elnyomni vagy korlátozni akarja őket, akkor nem elég biztos a maga sike­rében.

Tehát az ÁSZ döntését Orbán Viktornak tulajdonítja?

Igen, azt állítom, hogy az ÁSZ munkája mögött Orbán ukáza áll, mint minden más mögött.

Ezt mivel indokolja?

Nincs bizalom az emberekben az állami intézményekkel szemben. Ott van például Polt Péter legfőbb ügyész, aki Orbán Viktor szotyitársa focimeccseken – több felvétel tanúsága szerint. Az Alkotmánybíróság legtöbb, Fidesz által delegált bírájával és a fideszes Domokos László ÁSZ-elnökkel szemben is hiányzik a bizalom, ezért fordulhat elő, hogy a meghozott döntésre sokan felkapták a fejüket, és nem tudták elfogadni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/123727