Nem az egyszerű lógás a cél – mondja a diáktüntetés szervezője

2018. január 16. 8:27
Január 19-én diákok demonstrációt tartanak az oktatási rendszer megújításáért, az egyik szervező szerint „ha ezt a tüntetést kormányellenes tüntetésnek bélyegzik, azzal a döntéshozók azt üzenik ennek a generációnak, hogy tényleg nincs szükségük ránk”.

Mint arról a Mandiner is beszámolt, január 19-én diákok demonstrációt tartanak az oktatási rendszer megújításáért. „Álljunk ki együtt egy igazságosabb, modernebb, diákközpontú oktatási rendszerért, amelyben a diákok nem lesznek agyonhajszolt zombik!” – írják a szervezők, hozzátéve: fiatalságuk siralmasan nagy része telik a felesleges anyagok túlrészletezésével, elegük van, hogy „a 19. századi egyetemes anyagot olyan részletezve tanuljuk, mintha tegnap történt volna, és hogy ezt 7, 8 vagy 9 órában kell megoldani”. A diákok emellett elutasítják az állami irányítású iskolák egyentanterve alapján eluralkodó szemléletet is.

Az Index cikkéből kiderül: a tüntetést három magánszemély szervezi. Egyikük, Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament nevű civil társaság alapítója elmondja: a tüntetés ötlete egy Facebook-csoportból származik, ahol az oktatás problémáiról vitáztak tanulók. A demonstrációt a rendezvényeiken és a Facebookon keresztül gyűjtött adományokból finanszírozzák, de indulnak pályázatokon is, valamint a német Friedrich Ebert Alapítványtól is kapnak pénzt. Gyetvai elmondja: Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója is támogatja kezdeményezésüket.

A január 19-i tüntetésen középiskolás diákok, illetve egy tanár és egy szülő fognak felszólalni. A szervezők azt kérik, hogy a diákok ezen a napon ne menjenek be az iskolába, így fejezzék ki az engedetlenségüket. Gyetvai szerint „nem az egyszerű lógás a cél”, hanem hogy kifejezzék a véleményüket, „ha erre már más lehetőség nem maradt”. Délelőtt ezért vitafórumokat is tartanak, ami Gyetvai szerint azért is fontos, mert a magyar iskolákban nem tanulják meg a diákok, hogyan kell vitatkozni és hogyan gyakorolhatják ezt a képességüket nyílt és konstruktív eszmecserében. Arra a hírre reagálva, hogy a Momentum Mozgalom arra biztatja tagjait, hogy vegyenek részt a tüntetésen, Gyetvai elmondja: civilként bárkit szívesen látnak, de nem akarnak pártok zászlajai alatt vonulni, „az oktatás közös nemzeti ügy, fontosabb annál, mint hogy belemenjünk pártpolitikai vitákba”.

Gyetvai szerint „ha ezt a tüntetést kormányellenes tüntetésnek bélyegzik, azzal a döntéshozók azt üzenik ennek a generációnak, hogy tényleg nincs szükségük ránk”. A szervezők a diákok felelős döntésére bízzák, hogy igazolással vagy anélkül maradnak-e ki iskolákból, az igazolatlan hiányzás szankciót vonhat maga után, Gyetvaiék elvárják, hogy csak jogszerű retorzió érhessen bárkit, ahol nem ez történik, jogi segítséget nyújtanak a diákoknak.

Az Index cikke rámutat: lehet, hogy nyitott kapukat döngetnek a szervezők, ugyanis készül az új Nemzeti alaptanterv kidolgozása, a munkálatok koordinálásával megbízott Csépe Valéria többek között a tananyag radikális csökkentéséről és az oktatás modernizálásáról beszélt. Gyetvai örül annak, hogy vannak ilyen tendenciák, ám szerinte csak a látszatra törekednek az új Nattal, nem lesz lényeges óraszámcsökkentés.

 

Összesen 80 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miért nem 20-án tüntetnek? Csak nem tanulni akarnak szombaton?

Ha nagyon akarnák , lehetne ezt oktatási időn kívül is megrendezni , mondjuk , egy szombaton...Nagyon kilóg az ellenzéki lóláb : sokféle egyéb hatékony fórum lenne / pl. az említett facebook /...

Tudom, nagy divat az, hogy nem tényeket kell magolni, hanem elég a megoldási módokat tudni, minden információ beszerezhető, ezért jóval kevesebb tanulás is elég lenne.
A baj csak az, hogy biztos alapok nélkül nem működnek a kompetenciák - aki nem tud papíron osztani, szorozni, az számológépet sem tud magabiztosan kezelni, és észre sem veszi, ha nagyságrendi hibát vét. (és mihelyst könnyedén tud papíron számolni, onnantól már át lehet térni számológépre)
A tantárgyak sem véletlenül alakultak ki, nagyon jól hangzik, hogy "minek tudni a Pitagorász-tételt, ha soha nem fogom használni", pedig a matematika az absztrakt gondolkodást segíti elő, amire mindenkinek szüksége van, ahogy a memoriterek a memóriát fejlesztik.
Én is jártam iskola után szakkörökre még általános iskolában is, nem éreztem nehéznek.
A gimnáziumban a nagyobb terhelés az egyetem még nagyobb terhelésére készít elő, akinek már ez is sok, az hogy akar utána továbbtanulni?
Persze, lehet csökkenteni az egyetemen is az elvárásokat, lényegében mindenkinek diplomát adni, aki tudja a Google-t kezelni, de ez azt fogja okozni, hogy a többség egy-két diploma után, 23-30 évesen a cégek számára még tudatlannak fog minősülni, és további tanulásra lesz szükség.
Azt is észre lehet venni, hogy mondjuk 80 éve az "általános" tudást az érettségi adta (ami egy általános irodai munkához kellett, mondjuk számolási és gépírási tudással), most ehhez minimum diploma kell.

Válaszok:
Karvaly | 2018. január 16. 9:58

Amit kihagytam: természetesen az is jó lenne, ha az oktatási intézmények értelmesen el tudnák magyarázni, hogy miért jó a verstanulás, az énekóra, és a fokozatos terhelésnövekedés. Attól tartok, hogy ezzel sok pedagógus sincs tisztában.

Ráadásul nem akarnak lógni a suliból, de biztos, ami biztos, délelőtt nem mennek iskolába, mert délután tüntetnek. Fáradékonyak lehetnek, tele a buksijuk a tananyaggal, ezért kiszelloztetik.

Nyelvtanulás? Micsoda elavult középkori szemlélet! Itt van
nemsokára a tetszőleges nyelvről tetszőlegesre fordító
személyi asszisztens!

Tanuljunk korszerű fizikát már az alsótagozatban! Newton
nem létezett, Einstein csak egy lábjegyzet! Mélyedjünk el a
2024-es fizikai nóbeldíjasok elméleteiben!

Az alanyi és tárgyas ragozás felesleges! Oktassunk új
nyelvtant, 52 genderrel!

Ha diák vagy, ne tanulj,
Bort igyál és ne búsulj!
Ha bejön a tanító,
mondd neki, hogy viziló!
Fogj egy tintás üveget,
vágd kupán az öreget!

(hülyék!)

Nem kéne ennyire erőltetni a tanulást, ha ennyire nem megy.
Talán egy szakiskola jobban állna neki.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés