A migrációs nyomás növekedésétől tartanak Németországban

2018. január 15. 14:47
„Feje tetejére” állítja a menekültügyi rendszert az Európai Parlament reformterve – jelentette ki Annegret Korff, a szövetségi belügyminisztérium szóvivő.

Aggodalommal tölti el a német kormányt az Európai Parlament (EP) menekültügyi reformterve a családegyesítésről szóló javaslat miatt – mondta a szövetségi belügyminisztérium szóvivője hétfőn Berlinben. Annegret Korff a kormányszóvivői tájékoztatón kérdésre válaszolva megerősítette a Der Spiegel című hírmagazin értesülését, amely szerint a berlini vezetés az országra nehezedő migrációs nyomás növekedésétől tart, amiért az EP azt javasolja, hogy az Európai Unióba belépő menedékkérőket azonnal irányítsák abba a tagországba, ahol az állításuk szerint élnek rokonaik. 

Ez szerinte a „feje tetejére” állítaná az eddigi rendszert, bevezetné azt az elvet, hogy mindenki szabadon megválaszthatja, hol kíván menedékjogi kérelmet benyújtani, ami az eddigiektől merőben eltérő „migrációs mozgásokhoz” vezetne az EU-n belül. Azonban ez csak egy uniós intézmény, az EP álláspontja, a német kormány pedig arra összpontosít, hogy a tagállami kormányokat összefogó tanács is kialakítsa saját álláspontját – emelte ki a szóvivő.

Az EP tavaly novemberben fogadta el a belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságban (LIBE) készült reformtervet, amellyel a testület részt vesz majd a közösségi – úgynevezett – menekültügyi rendszer megújításáról a többi EU-s intézménnyel folytatandó tárgyaláson.  A tervben a családegyesítésről a többi között az áll, hogy amennyiben az EU területére érkező menedékkérő azt állítja, hogy valamely tagállamban élnek rokonai, akkor ott kell elhelyezni, és annak az országnak a hatóságai felelősek az állítás ellenőrzéséért. Ez szakítás az eddigi megoldással, amely szerint a rokoni kapcsolatokról szóló állítás ellenőrzése és a teljes menekültügyi eljárás lefolytatása annak az országnak a feladata, ahol a menedékkérő belépett a közösség területére.  Az EP elképzelése szerint ha a menedékkérő állítása nem bizonyul megalapozottnak, abba az országba kell továbbítani, ahol a menedékkérők tagállamok közötti elosztását szabályozó mechanizmus alapján eredetileg el kellett volna helyezni.

A Der Spiegel a hétvégén megjelent számában ismertetett egy belső belügyminisztériumi feljegyzést, amely szerint az EP tervének megvalósítása azzal járna, hogy Németországnak jóval több menedékkérőt kellene befogadnia, ami lehetetlenné tenné a menedékkérők befogadásának korlátozására kitűzött célok elérését. A lap szerint a kormány igyekszik megakadályozni, hogy érvényesüljön az EP álláspontja, az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) részéről pedig vezető belügyi szakpolitikusok Manfred Weberhez, az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetőjéhez fordultak az ügyben. A testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusának írt levelükben azt írták, hogy a tárgyalások a közös menekültügyi rendszerről nem vezethetnek „az egyébként is aszimmetrikus tehermegosztás súlyosbodásához”.

(MTI)

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Brüsszel eddig is csak egy virtuális hatalmi centrum volt Németország, Franciaország és Anglia "hármashatárán". Most, hogy az angolok visszavonulót fújtak, és Németország egyre kevésbé akar Franciaországgal egy csónakban evezni, itt az ideje felszámolni ezt a kócerájt.

Dehàt aranynál is értékesebb óriàsi lehetőség!

"A migrációs nyomás növekedésétől tartanak Németországban"?

Miért? Hiszen azt propagálták széltében hosszában, hogy a migránsok növelik a GDP-t. Akkor ebben az évben Németország GDP növekedése megduplázódik, ahogy a költségvetésének a szuficitje is. Ez lenne az a nagy baj?

Az állítólag EU-vezető németek ne rémüldözzenek , hanem Orbán migrációs politikájának erélyes támogatásával segítsenek magukon / is / . A CSU már elkezdte , gyerünk , Merkel és Schulz !...

Most mutatták ki nèmet tudósok minél többen jönnek, annàl kisebb a bűnözés...

Soros EP frakciója keményen dolgozik Németország felszámolásán.

A Birodalmi Migrációs Hivatal elnöke dobta be 2015 aug. végén, hogy "No limits". Addig, ha nehezen is, de rendet lehetett tartani pl. Debrecenben. Egy-két koránkönyvön meg konzerven verekedtek csak össze. Akkor indult el a haddelhadd.
3 hétre rá lemondott a Hivatal elnöke.
Aranynál is értékesebb óriási lehetőség, most már vigyék tovább, ne tologassák másra! Ahogy az EnergieWendét is oldják meg maguk!
Az EP határozat meg szent dolog!

A "no limits"-hez képest milyen növekedés képzelhető el? És miért tartanak tőle?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés