Jég a Marson

2018. január 13. 10:00

Sokkal nagyobb lehet a bolygó vízkészlete, mint hittük.

A NASA új kutatása felfedte, hogy sokkal nagyobb lehet a vízkészlet a Marson, mint eddig sejtettük – írja az Euronews. Ha az emberiségnek sikerül valaha is eljutnia a Marsra, nem kell túl sok erőfeszítést tenniük, hogy szomjukat oltsák a bolygón, állítja egy új tanulmány. Tudósok ugyanis óriási jégkészleteket találtak a Vörös Bolygó felszíne alatt, amely többszáz méter mélységig leérhet.

Azt már korábban is tudták, hogy a Marson létezik víz, csak jég állapotban van, de azzal nem voltak tisztában, mennyire kiterjedt ez a jég. Az új tanulmány két különböző forrásból érkező műholdképeket használt kutatásához, és úgy gondolja, nagyjából a Mars felszínének harmada alatt lehet jég, mely egy vékony felszíni réteg alatt helyezkedhet el, de nyolc olyan helyet is beazonosítottak, ahol közvetlenül is hozzáférhető – közli a portál.

A víz jelenléte – még ha jég állapotban is található – nagyban hozzájárulhat egy, a bolygóra vezetett esetleges emberi felfedezőút megvalósításához. „Az űrhajósok csak odamennek egy lapáttal és egy vödörrel, és begyűjtik az összes vizet, amire szükségük van” – mondta Shane Byrne, a jelentés társszerzője.

A felfedezés arra nézve is ad pár támpontot, milyen lehetett a Mars klímája a múltban: a tudósok szerint a jég a korábbi hó maradványa lehet. 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/123552