Közlemény

2018. január 12. 22:14

Magyar Liberális Párt
OS-MTI

A román miniszterelnök felháborító és aljas támadást intézett a romániai magyar közösség alkotmányos jogai ellen.

„Mihai Tudose román miniszterelnök egy televíziós interjúban felháborító és aljas támadást intézett a romániai magyar közösség alkotmányos jogai ellen, életveszélyesen megfenyegette azokat, akik a szabad indentitásválasztás jogával élve magyar, vagy székely zászlót tűznek ki. Ez a visszataszító kijelentés nemcsak a megtámadott magyarok, hanem a demokratikus alapelvek, az emberi jogok és az európai értékek ellen irányuló támadás is egyben.

A Liberálisok ezt nem tekintik román belügynek, mert ez esetben az univerzális értékek és Románia nemzetközi vállalásainak megsértéséről van szó. A Liberálisok elvárják a magyar kormánytól és az európai intézményektől, hogy határozottan és egyértelműen ítéljék el a román miniszterelnök fenyegetőzését. Reméljük, hogy európai párttársai, az európai szociáldemokraták sem hagyják következmények nélkül ezt a durva kijelentést.

A magyar kormány eddig következetesen kétségbe vonta a külföldiek jogát a bírálatra, pedig ez az eset is bizonyítja, hogy vannak olyan helyzetek, amikor nem csak megengedett, hanem kifejezetten indokolt és szükséges a külföldről érkező bírálat.

A Liberálisok emlékeztetnek rá, hogy Tudose miniszterelnök nem makulátlan múltú politikus: volt már plágiumügye, vádolták már korrupcióval. Most is azon mesterkedik a kormányával, hogy törvénymódosítással tisztára mossa a korrupciós bűncselekmények elkövetőit. A Liberálisok már korábban is felhívták a figyelmet arra, milyen veszélyekkel jár az, amikor az idegengyűlölethez, a nacionalizmushoz az arcátlan és elvetemült korrupció társul. Sajnálatosan erre vonatkozó tapasztalatokkal már a mi társadalmunk is szembesülhetett.

Szent-Iványi István, a Magyar Liberális Párt – Liberálisok külügyi szakpolitikusa”

(OS-MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/123541