A Krím-félszigetet követeli vissza Putyintól Ukrajna

2018. január 12. 20:28
Volodimir Hrjoszman ukrán kormányfő azt üzente pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy Oroszország ne csak az Ukrajnától elfoglalt hadihajókat, de az elcsatolt Krím-félszigetet is adja vissza Ukrajnának. Putyin korábban kifejezte készséget arra, hogy országa visszaadja a Krím bekebelezésekor birtokába került hadihajókat, repülőgépeket, páncélosokat.

Volodimir Hrjoszman ukrán kormányfő azt üzente pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy Oroszország ne csak az Ukrajnától elfoglalt hadihajókat, de az elcsatolt Krím-félszigetet is adja vissza Ukrajnának.

Az ukrán miniszterelnök ezt a fegyveres konfliktus sújtotta Donyeck megyében tett látogatásakor mondta. Putyinnak arra – az orosz média vezetőivel csütörtökön tartott moszkvai találkozóján tett – kijelentésére reagált, amelyben az orosz elnök kifejezte készségét arra, hogy országa visszaadja a Krím bekebelezésekor birtokába került hadihajókat, valamint repülőgépeket és páncélosokat Ukrajnának. Megjegyezte viszont, hogy az említett haditechnika „siralmas” állapotban van, és már eleve így került Oroszország birtokába.

A válaszjavaslatom az Oroszországi Föderáció elnökének az, hogy a flottával együtt a Krímet is adja vissza. Készek vagyunk a lehető legrövidebb időn belül elfogadni” – jelentette ki Hrojszman.

 Az UNIAN ukrán hírügynökség a hírrel kapcsolatban idézte pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivőt, aki azzal magyarázta Putyin ajánlatát, hogy ez egy „jóindulatú gesztus”, amellyel Moszkva szeretné „elmozdítani a holtpontról” az orosz-ukrán viszony rendezését, amelynek jelenlegi állapotát „ellenségesnek és siralmasnak” nevezte. Emlékeztetett arra, hogy a Krím félszigeten lefoglalt haditechnikai eszközöket Oroszország már korábban elkezdte visszaszolgáltatni Ukrajnának, ám a folyamat megszakadt, amikor 2014 tavaszán kitörtek a harcok a Donyec-medencében.

Az UNIAN emlékeztetett arra, hogy az orosz külügyminisztérium 2014. július 5-én közölte: addig nem folytatják a haditechnika visszaadását, amíg az ukrán fegyveres erők teljesen be nem szüntetik harci tevékenységüket Kelet-Ukrajnában.  Oroszország addig 389 páncélozott eszközt, köztük nyolc katonai helikoptert és három hadihajót adott vissza Ukrajnának. Jelenleg a Krím félszigeten maradt 17 különböző rendeltetésű ukrán hajó, köztük a Konsztyantin Olsanszkij partraszállító hajó, egy tengeralattjáró, továbbá korvettek, aknaszedők, vontatók és egyebek.

(MTI)

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az oroszok visszavették a Krímet. Leginkább azért, mert nem akarták, hogy Szevasztopol amerikai támaszpont legyen.

A Krím lakosainak hány százaléka ukrán?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés