A hazugság, ami egyben tartja ezt az országot

2018. január 11. 10:49

Urfi Péter
444

Ha minden marad változatlanul, akkor ugyanez lesz a helyzet 2022-ben és 2026-ban is.

„A kormánypártok és az ellenzék ugyanúgy tudja, hogy a 2018-as választáson csak egyvalaki nyerhet, de abban nagykoalíciós konszenzus van, hogy ezt senkinek nem áll érdekében bevallani. De azért többeknek voltak őszinte pillanataik, nagy ritkán, elszórva, amikor reálisabb célokat tűztek ki.

  • Gyurcsány: „Egy nagy üveg kólában merek fogadni, hogy 2018-ban két számjegyű eredményt érünk majd el.”
  • Szigetvári Viktor: „A legrosszabb esetben is meg lehet törni a Fidesz abszolút többségét.”
  • Hadházy Ákos: „Ez a kormány 2018-ban nem kaphat 50 százaléknál többet.” (A kormánypártok 2014-ben 44 százalékot kaptak.)
  • Karácsony Gergely: „ha a választásokon nem lesz többsége a Fidesznek, akkor onnantól másik országban fogunk élni, és ennek a mostani rendszernek másnap vége lesz. Ha nincs abszolút többség, akkor másnap megbukik a rendszer.” 

Ezeknél a kiszólásoknál, a fősodorból kilógó mondatoknál tovább azonban már végképp nem merészkedik felelős politikus. Pedig semmi jele annak, hogy a rendszer konszolidálódna, éppen ellenkezőleg. 

Vagyis ha Orbán Viktor nem válik hirtelen demokratává, vagy nem unja meg a hatalmat, ha minden marad változatlanul, akkor ugyanez lesz a helyzet 2022-ben és 2026-ban is.

Ennek kimondása az a tabu, amihez senki nem akar hozzányúlni.

Ez túl durván hangzik

Ez egy véleménycikk, aminek az a - vitatható - alapállítása, hogy ma ez a politikai realitás. Orbán többféleképpen is megbukhat, de választáson nem lehet megverni, mert könnyűszerrel megakadályozhatja, hogy bármelyik riválisa megerősödjön, hogy akár csak megközelítse. Akár az ÁSZ-szal, akár az ügyészséggel, akár valami új eszközzel. És ez négy év múlva sem lesz másképp. 

Annak ellenére állítom ezt, hogy én sem úgy kelek és fekszem, hogy 20 év múlva is Orbán Viktornak hívják Magyarország miniszterelnökét. Nem is nagyon ismerek olyat, aki ezt így elfogadná valóságnak. Mert ha ezt megtennénk, akkor át kellene értékelnünk mindazt, amit az életünkről, a jövőnkről, a hazánkról gondolunk. Erre mondom, hogy ezt országot az a hazugság tartja egyben, hogy Orbán Viktor leváltható.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/123461