Nem akarják megbuktatni Trumpot az amerikaiak

2018. január 11. 09:43

Egy friss közvélemény-kutatás szerint nem akarná az amerikaiak többsége, ha Trump ellen impeachment-eljárást kezdeményeznének a demokraták.

A Quinnipiac Egyetem által készített közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak többsége nem akarja, hogy a demokraták – amennyiben a 2018-as félidei választásokon többségbe kerülnek a képviselőházban – az elnök eltávolítását célzó „impeachment”-eljárást kezdeményezzenek Donald Trump ellen – adja közre a The Hill.

A szerdán megjelentetett utatás szerint a megkérdezettek 51 százaléka nem támogatna egy demokrata impeachment-eljárást, míg 45 százalék az elnök elmozdítását várja a demokratáktól, ha nyernek a novemberi választásokon.

A legnagyobb törésvonal a megkérdezettek származásában látszik: míg a fehér válaszadók csupán 37 százaléka szeretne impeachmentet, az afroamerikaiak kétharmada, és a latin származásúak 55 százaléka buktatná meg az elnököt. 

Az impeachment eljárás támogatottsága ugyanakkor a legutóbbi (decemberi) felméréshez képest nőtt: akkor az NBC és a Wall Street Journal közös kutatása szerint 44 százalék ellenezte, míg 41 támogatta azt.

Novemberben a képviselőházban már felvetődött az impeachment megindítása Trump ellen – akkor hat demokrata képviselő kezdeményezte, de még nem kaptak rá végleges engedélyt a Demokrata Párt vezetésétől.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/123454