Figyelő: Matolcsy György az év embere

2018. január 11. 16:04

Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank elnökét választotta meg 2017-ben az év emberének a Figyelő. A hetilapnak adott exkluzív interjújában a jegybankelnök elmondta, 2013 óta összesen 1600 milliárd forintos kamatmegtakarítása keletkezett az államnak.

Innovatív monetáris politikát vezetett be a jegybank 2013-tól, amely célzott, sokszor nem konvencionális intézkedésekkel egészíti ki a hagyományos jegybanki működést – mondta a Figyelőnek Matolcsy György. Az év emberévé megválasztott jegybankelnök elmondta, olyan lépésekre került sor, mint a történelmi szinten is alacsonynak számító kamatkörnyezet elérése, a hazai kkv-kat támogató és hitelezési fordulatot eredményező Növekedési Hitelprogram, a jegybanki eszköztár teljes megújítása, a devizahitelek forintosítása vagy a megújult felügyeleti módszertan alkalmazása.

Az MNB elnöke hozzátette: „Számos külföldi jegybankkal szemben mi nem a jegybanki mérlegeket felduzzasztó mennyiségi lazítás (QE) politikájában láttuk a kihívások kezelésének legjobb módját, mivel a célzott, innovatív eszközöket sokkal hatékonyabbnak találtuk. Az MNB úgy tudott végrehajtani monetáris lazítást, hogy közben még csökkent is a mérlege az elmúlt években”. 

Matolcsy szerint a Magyar Nemzeti Bank immár széles körben elismert objektív mércével is eredményesnek tekinthető válaszokat tudott adni az országban jelentkező kihívásokra. Úgy látja: nem mindig volt ez így, elegendő a válságot követő évekre visszagondolnunk. Matolcsy György kitért arra is: a jegybank a hármas törvényi mandátumával összhangban támogatja a gazdaság növekedését. 2013 és 2016 között közel felét adták a hazai gazdasági növekedésnek az MNB intézkedései.

A jegybankelnökkel készült teljes interjú a Figyelő legfrissebb számában olvasható.

(Forrás: közlemény)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/123484