Orbán tudatosan szítja a félelmet az Arte szerint

2018. január 9. 12:17

Migránsokról és civil szervezetekről is szó esett a német-francia csatorna tudósításában.

A határzárnál és Pécsen forgatott a német-francia kulturális csatorna, az Arte híradójának stábja. Lionel Jullien a magyar-szerb-horvát hármashatárhoz utazott le, hogy bemutassa a „populista” Orbán Viktor kormánya által épített kerítést. A stáb ellátogatott a közeli Lippóba is, ahol megszólaltatták a polgármestert. Lovas Miklós elmondta: nem nagyon találkoznak migránsokkal, főleg a hatóságoktól, a rendőrségtől, a sajtótól, az ismerősöktől kapnak híreket róluk. A riporter ezután elmondja, a magyar közmédia továbbra is szítja a félelmet, hosszan bejátszanak egy részletet az M1 híradójából, amely a szerb-horvát határon lezajlott migránstüntetésről és a Zombor térségébe érkező folyamatos migránscsoportokról számol be, melyek közül sokan próbálnak Magyarországra jutni, valamint két lippói is megszólal, kifejtve: nem merik már úgy kiengedni a gyerekeket az utcára, mint régebben, a migránsválság „negatív” az itt lakók számára.

Az Arte stábja ezután Pécsre utazik tovább, Jullien bemutatja a városvezetés és a helyi civil szervezetek közti konfliktust. Páva Zsolt polgármester elmondja: három hónap múlva választások lesznek Magyarországon, a civil szervezetek tevékenysége befolyásolja a kampányt. A riporter felteszi a kérdést Pávának: fél-e attól, hogy az OMG-k működése nyomán Magyarországon elveszti az identitását. Páva igennel válaszol, hozzátéve: Magyarországnak egyedül kell eldöntenie azt, hogy kiket fogad be. Megszólaltatják a Soros György által is támogatott Emberség Erejével Alapítvány munkatársait is: Mester Zoltán „szerint egy ideje mindent megtesznek, hogy a civil szervezeteket és a szabad gondolkodást minél inkább határok közé szorítsák”, Nyirati András pedig azt hangsúlyozza, hogy a magyarokba gyerekkoruk óta azt nevelik bele, hogy „Magyarország valamiféle sziget Közép-Európában, amit mindig megtámadott valaki”. Nem csupán a migránsok, hanem Brüsszel és az Európai Unió is Magyarország eltiprását akarja a kormány szerint, erre az érzésre rá lehet játszani – fejti ki Nyirati.

Jullien zárásként elmondja: a kormány a félelemre építve gyakorlatilag bebiztosította magának a következő választást. „Mintha harminc évvel a kommunizmus bukása, száz évvel az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása után Magyarország még mindig nem találta volna meg az identitását” – vélekedik a riporter. 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/123365