Börtönbe kerül Geréb Ágnes

2018. január 9. 15:33
Jogerősen két év fogházra ítélték a nőgyógyász bábát.

A Fővárosi Ítélőtábla kedden Geréb Ágnest két év szabadságvesztésre ítélte és tíz évre eltiltotta hivatásától. Az ítélet jogerős, fellebbezésnek nincs helye.

Az Index arról ír, a mostani ítélet középpontjában két otthonszülés áll.

A 2003 karácsonyán zajló ikerszülésnél az első baba rendben megszületett, ikertestvére azonban a születésekor legalább 12 percig oxigénhiányos állapotba került, emiatt maradandó fogyatékosságot szenvedett, és végül félévesen meghalt.

2007 szeptemberében egy kislány magzat felső válla az édesanyja szeméremcsontjában elakadt, és az ítélet szerint a születést követően a 40 percen át tartó újraélesztése sem vezetett eredményre. A magzat halálát (a 2012-es ítélet szerint) oxigénhiány és a kiszabadítására tett műfogások során bekövetkező nyaki gerincsérülés okozta. 

A Fővárosi Ítélőtábla egyszer, 2012. február 10-én már jogerősen elítélte ebben a két ügyben Geréb Ágnest foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés, valamint foglalkozás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetés miatt. 

A mostani, új jogerős ítélet perújítások sora után született meg.

Geréb Ágnes közleményt küldött az Indexnek az ítélet kapcsán: szerinte boszorkányüldözésről van szó. „Az otthonszülő nőknek nem kis részük van abban, hogy az intézeten belüli szülés sok szempontból humanizálódott. Ha a munkám segített bármivel közelebb kerülni egy igazságosabb és emberbarátibb rendszerhez, akkor volt valami haszna, pozitív hozadéka ennek a hosszú, nehéz időszaknak, ennek a boszorkányüldözésnek”  – fogalmazott Geréb Ágnes. 

 

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az anyákat sem értem, hogyan voltak képesek ebbe belemenni. Nyilván otthon szülni otthonosabb, de amint valami komplikáció lép fel, megsüthetik a nyugodt körülményeket.

Hogy te milyen kedves vagy! :)
annamantra tökfejezett téged, te pedig buksit írtál vissza.

Egyébként az, hogy a saját udvarára sem mehetett ki...
Vagyis se bevásárolni nem tudott, se orvoshoz elmenni, stb.
Még szerencse, hogy annyian kiálltak mellette a nála szülő anyák, és segítettek neki, ahol tudtak.

Geréb Ágnes 2010-ben több mint két hónapig volt börtönben, utána évekig szigorú házi őrizetben élt, még az udvarra sem mehetett le.

Én adok forrást neked.

https://index.hu/belfold/2018/01/09/ket_evre_bortonbe_megy_gereb_agnes/

Azért, lecicusoztad. Még, jó hogy nem mucikámat mondtál, mint Havas, vagy ahogyan újabban nevezik anál tanár úr, vagy anál úr?

Sajnálom Geréb Ágnest és igazságtalannak tartom az ítéletet is és a vele való bánásmódot is.

Az egyik tárgyalásra nemcsak rabszíjjal a kezén, hanem rablánccal a lábán vitték be, mintha ez az 50 kilós doktornő bárhova is eltudott, el akart volna szökni.
Hiába kérte, hogy vegyék le, mert fájdalmas, nem tették meg és ezzel maradandó sérülést okoztak neki.

Kérdezzék csak meg a szülészorvosokat, hogy a praxisukban hány gyermek halt meg, vagy hány szenvedett maradandó sérülést.
Plusz az abortusz mehet ezerrel! Az ugye nem gyilkosság!

Úgy van, ahogy leírtam. Mások vásároltak be neki , - évekig.
Amikor már kimehetett, láttam a kutyáját sétáltatni. Olyan volt szegény, mint egy riadt nyuszi. Nagyon kicsinálták szegényt.

Nekem is van keresztény ismerősöm, aki nála szülte mind a három gyerekét. Tőle kérdeztem, hogy mi a különbség.
Én is nála szülnék, az tuti!

Bemásoltam: szigorú házi őrizetet.

https://www.youtube.com/watch?v=GYdEN-cySxY

Neki köszönhető, hogy az apák bemehessenek a szülésre.
Hat évig nem mehetett sehova!

Amikor kiválasztja őt a várandós nő, attól kezdve, figyelemmel kíséri.
Amikor az a vállbeszorulós eset történt, egy jó nevű kollégájával is ugyanez történt. Annak a kórházi szülésznek nem lett semmi baja, mert az sem tehetett róla. Ezt Geréb Ágnes mondja az Alinda műsorában.

Úgy hallottam, hogy talán Hollandiában? is vannak ilyen esetek, kórházban, de ott a család nem tesz feljelentést, mert a dolgok velejárójának tartják.

Ha tudod, hallgasd meg a műsort.

Nekem szuper élmény volt mindkét szülésem, de egyszerűen fogalmam sincs, hogy szültem volna, ha a férjem nincs ott velem a kórházban végig. Ön az első szülészek között volt, aki apákat engedett a szülőszobába. Hogy zajlott ez 1977-ben?

Amikor jöttek a vajúdók hozzám, az ügyeletes szobámban vajúdtak, és csak kitolási szakra bementünk a szülőszobára. A szobámban az apukák is ott lehettek, és egy alkalommal nem akart az apuka a szobámban maradni. Egyszerűen az volt az igénye, hogy ne váljon el az anyától a kitolási szakban sem, és nem is láttam nagyon értelmét őket elválasztani. Adtam neki egy zöld műtős ruhát és bejött. Így kezdődött, aztán általánossá vált.

Nem néztek furán a kollegái, hogy ki ez a férfi?

Nem hangsúlyoztam, hogy ezek apukák, annyian jöttek-mentek, orvostanhallgatók például. De egyszer valakinek szemet szúrt, panaszt tett a professzornál, és a professzor kitiltott a szülőszobáról fél évre. Ezután nem sokkal a MÁV kórházban bevezették az apás szülést, és nagyon hamarosan az egész országban követték ezt a gyakorlatot.

Nem néztek furán a kollegái, hogy ki ez a férfi?

Nem hangsúlyoztam, hogy ezek apukák, annyian jöttek-mentek, orvostanhallgatók például. De egyszer valakinek szemet szúrt, panaszt tett a professzornál, és a professzor kitiltott a szülőszobáról fél évre. Ezután nem sokkal a MÁV kórházban bevezették az apás szülést, és nagyon hamarosan az egész országban követték ezt a gyakorlatot.

Olvasd csak, milyen érdekes?!

De persze előfordul, hogy közelebb kerülünk egymáshoz, sőt, barátnőim is lettek közülük. Például az ikres családnál nyaraltunk a nyáron.

Akik pedig szélsőségesen utálnak, azok se ismernek. Csak a vállelakadásos pár fordult ellenem.

A bíróságon el is hangzott, hogy az elhunyt újszülött szülei nehezményezték, hogy ön perújrafelvételt kért, merthogy föltépte a sebeket. Mérlegelte ezt a szempontot?

Nem ellenük, hanem magamért tettem. Sőt, őértük is, hogy önmagukat se vádolják azért, mert az otthon szülést választották. Abban bíztam, hogy a perújítási eljárás alatt elhangzottak hozzásegítik a családot is ahhoz, hogy megértsék, sem ők, sem én nem vagyunk felelősek a kislányuk haláláért.

Ők korábban ön ellen kártérítési pert is indítottak. Hogy áll az az ügy egyébként?

Az még folyamatban van.

Ez az egyetlen család a 3500 otthoni szülés közül, aki ön ellen fordult?

Ez az egyetlen, igen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés