Így lehelnének életet a V4-be a lengyelek

2018. január 4. 12:46

Visegrádi fejlesztési bankot hozna létre, és szorosabbra fűzné a visegrádi együttműködést Lengyelország – erről Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter beszélt a magyar és a lengyel kormányfő tárgyalásainak másnapján.

A visegrádi csoporton (V4) belüli jó politikai együttműködést fontos gazdasági projektekké kell alakítani – jelentette ki Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter csütörtökön egy rádióinterjúban Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő előző napi budapesti látogatásának kapcsán.

A Radio Wnet lengyel internetes csatornának nyilatkozva Waszczykowski elmondta: Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerdai tárgyalásai során „egyértelműen arra törekedtek, hogy új életet leheljenek a regionális együttműködés eszközeibe, különösen a V4-be”. 

Megállapodtak abban – számolt be a budapesti tárgyalásokon szintén részt vevő miniszter –, hogy az országcsoport jó politikai együttműködését „gazdasági zászlósprojektekben is érdemes lenne hasznosítani”, melyek konkrét tervezeteit már a V4-ek január végi budapesti kormányfői csúcstalálkozóján előterjesztenék.

Waszczykowski beszámolója szerint olyan infrastrukturális fejlesztésekről van szó, mint a Via Carpatia közlekedési folyosó befejezése, illetve a nagysebességű vasútvonalak kiépítése nemcsak Budapest és Belgrád között, hanem a Krakkóig, Varsóig, talán Gdanskig is.

A regionális energiahálózat fejlesztéséről szólva a lengyel külügyminiszter elmondta: Budapest érdeklődést mutat a lengyelországi gázszállítások iránt. Ezzel vélhetően a swinoujsciei cseppfolyósítottgáz-kikötőből induló, tervezett észak-déli gázfolyosó lehetséges kihasználására utalt. Rámutatott: Magyarország szárazföldi ország, tengeri úton nem juthat gázhoz, így a környező országokon át érkező szállítmányokra van utalva.

Waszczykowski megerősítette: a szerdai miniszterelnöki megbeszélés során javaslatot tettek egy visegrádi fejlesztési bank létrehozására. „Mindkét kormányfő úgy nyilatkozott, hogy előteremti az ehhez szükséges forrásokat” – számolt be.

A kezdeményezésről szerda este a Reuters hírügynökség adott hírt, Morawieckit idézve. Megemlítette a wpolityce.pl lengyel konzervatív hírportál is, mely megjegyezte: a projekthez Csehország és Szlovákia hozzájárulására is szükség lesz. Lengyel részről a befektetendő tőke a hírportál szerint „több milliárd zloty” lenne.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/123175

Ajánljuk még a témában