Újra fellebbezett Navalnij elnökjelöltségének megakadályozása miatt

2018. január 3. 20:12

Az elnökjelöltségtől eltiltott orosz ellenzéki politikus ismét a legfelsőbb bírósághoz fordult, mivel úgy gondolja, az ellene felhozott vádak politikai indíttatásúak.

Megfellebbezte Alekszej Navalnij az orosz legfelsőbb bíróság azon döntését, miszerint az ellenzéki politikus nem indulhat a 2018-as orosz elnökválasztáson – írja a The Moscow Times.

Navalnij indulását még a helyi választási iroda akadályozta meg, mondván, hogy súlyos bűnügyi eljárás alatt álló személy nem jelöltetheti magát, ám a politikus szerint az ellene felhozott vádak politikai indíttatásúak, így az indulás megakadályozása sem jogszerű. Ezért Navalnij korábban a legfelsőbb bíróságnál fellebbezett a döntés ellen, mely nem fogadta el beadványát – most az orosz ellenzék talán legmeghatározóbb alakjának számító liberális politikus másodjára is megpróbálkozik a fellebbezéssel.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága korábban már kimondta: Navalnij tisztességes tárgyaláshoz való jogát az orosz hatóságok megsértették. A 41 éves politikus időközben január 28-ára utcára hívta szimpatizánsait, és bojkottra szólított fel a márciusban tartandó választásokkor.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/123141

Ajánljuk még a témában