Ember és alkotmány

2018. január 3. 08:57

Joseph de Maistre
Napi Maxima

Márpedig olyan, hogy ember, nem létezik e világon.

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

„Az 1795-ös alkotmány, mint minden megelőző, az ember számára készült. Márpedig olyan, hogy ember, nem létezik e világon. Láttam életem során franciákat és németeket, olaszokat és oroszokat – Montesquieu-nek hála még azt is tudom, hogy lehet valaki perzsa –, de ami az embert illeti, esküszöm, egész életemben eggyel sem találkoztam. Az emberi jogok nyilatkozatának minden emberi társadalom számára alkalmasnak kellene lennie Kínától Svájcig. Ám egy alkotmány, melyet minden nemzet számára alkottak, egyetlen számára sem alkalmazható.”

Joseph de Maistre: Szentpétervári esték

 

Joseph de Maistre (1753-1821) savoyai államférfi, író és filozófus. A felvilágosodás egyik legnagyobb kritikusa, Rousseau egyik legjelentősebb szellemi ellenfele. Elvetette az egyenlőség utópiáját, a francia forradalom logikus következményének tartotta az abból kialakult terrort. A szociológia, mint tudományág előfutárának is tekintik, egyik első bemutatója volt a társadalom tagozottságának, amelyet természetes és meg nem változtatható dolognak tartott. De Maistre elvetette a szabadság fogalmát is, mivel annak megvalósítása csak minden létező – társadalmi, kulturális és vallási – érték lerombolásán keresztül érhető el. A felvilágosult demokráciát életképtelennek tartotta, lausanne-i élményei nyomán a következőképpen nyilatkozott róla: „Svájc demokratikus államában – amennyiben az intrikusokat, a helyezkedőket, a semmirekellőket, a beképzelteket, a gonoszakat, a részegeket és a semmittevőket leszámítjuk – egyetlen boldog és elégedett embert nem találunk.” Egy képviseleti demokráciában – véleménye szerint – nem a népnek, hanem a pénznek van szuverenitása.

 

-------------

Az Ön maximája is megjelenhet a Mandineren. Ehhez nem kell mást tennie, mint a maxima@mandiner.hu címre elküldi kedvenc maximáját, annak pontos fellelhetőségi helyét és egy rövid leírást a maxima szerzőjéről. A maxima közléséről és a végleges kísérőszövegről a rovat vezetője Szalai Zoltán dönt, a beküldő nevét a szöveg végén minden esetben feltüntetjük.

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/123052