Lakást bérelnek a migránsoknak Görögországban

2017. december 26. 17:12

Beteltek a menekülttáborok, így marad az albérlet.

Egy görögországi civil szervezet menekülteknek bérel lakásokat, miután megteltek a menekülttáborok – írja az Euronews.

A görögországi Kiosz szigetén megtelt a menekülttábor. A hivatalosan 800 fő befogadására alkalmas területen mostanra már kétezren laknak. Egy görög civil szervezet ezért úgy döntött, kiadó lakásokat bérel néhány menekült családnak.

Katerina Pappa szociológus, és az a feladata, hogy tartsa a kapcsolatot a lakásokban élőkkel, és segítsen nekik, amiben tud. Például egy kuvaiti családnak, akiknek a táborban már nem is jutott hely. Megkértem a menekülttábor dolgozóit, hogy legalább takarót és lepedőt adjanak. Kint aludtunk a mezőn. Egész éjjel esett, és nagyon hideg volt. Védtelenek és tehetetlenek voltunk – mesélte a családfő, Al Inezi Saadoun.

Az ENSZ menekültügyi szervezete által finanszírozott programban most 53 lakást béreltek ki 239 menekültnek. Az apartmanok többnyire a városközpontban vannak, hogy könnyű legyen eljutni az orvoshoz vagy éppen az élelmiszerboltba.

A szociológus szerint a lakhatás elsődleges a családok számára. Amikor meglátogatjuk őket, átbeszéljük a jogi dolgokat is, mint a menedékkérelem ügye. Próbálunk nekik egészségügyi ellátást találni, illetve iskolát a gyerekeiknek. Itt azért egészen más nekik, mint a mezőn élni – mondta Katerina Pappa.

Hidegnek és esőnek kitett sátorból jutottak ide, egy konyhába, ahol étel is van az asztalon. Valószínűleg nem olyan, mint egykori otthonuk, de legalább emberi körülmények között élhetnek – mondta az Euronews tudósítója, Apostolos Staikos.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/122808