Néphagyomány ma: a továbbadásról Szabadkán

2017. december 12. 14:32
A néphagyomány mai alkalmazásának lehetőségeit, egyebek mellett a mesemondás és a népdaloktatás módszereit, valamint az eszközös táncok sokszínűségét mutatják be a Hagyományok Háza által szervezett szakmai napok keretében Szabadkán szerdán és csütörtökön.

A kétnapos rendezvényt koncertek és táncházak színesítik, a programok nemcsak a felnőtteknek, hanem a gyerekeknek is szólnak – közölték a szervezők.

A Hagyományok Háza a Kárpát-medencei néphagyomány átörökítésének kiemelkedő jelentőségű nemzeti kulturális intézménye, amely élményszerű előadásokkal és műhelyfoglalkozásokkal igyekszik bővíteni az érdeklődők ismereteit.

Az intézmény délvidéki ága, a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság 2017-ben kezdte meg munkáját, ugyanebben az évben indult a kárpátaljai, az erdélyi és a felvidéki központ is. A hálózat fő tevékenységei a rendezvényszervezés, a néprajzi gyűjtés és a hagyományátadás.

Olvassa el ezt is: Nem állhatunk le a hagyomány átadásával! – Kelemen László a Mandinernek

A szabadkai rendezvény első napján Hajnal Jenő, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács, valamint Námesztovszki Zsolt, a rendezvénynek otthont adó Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dékánhelyettese köszönti a részvevőket, majd Kelemen László főigazgató ismerteti a Hagyományok Háza tevékenységét, Juhász Gyula, a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság munkatársa a délvidéki tervekről és célokról mesél, míg Varga Máté néprajzkutató Hagyományőrzés - Kulturális génbank címmel tart előadást. 

 A bevezető előadásokat követően három különböző téma közül választhatnak a résztvevők, és az előadások ennek megfelelően folytatódnak: az egyik szekció a mese, a tánc és az ének köré épül, egy másik csoport kézművességgel, a gyapjú felhasználási lehetőségeivel és a népviseletek színpadi alkalmazásával foglalkozik, a harmadik csoport pedig a népzenét és a néptáncot elemzi.

A nap zárásaként a Magyar Állami Népi Együttes Tánckánon című előadását tekinthetik meg az érdeklődők. Az előadás után táncházat tartanak.
A rendezvény második napján az ismeretterjesztésre helyezik a hangsúlyt. A résztvevő gyerekek a Kárpát-medence magyarságának folklórjával és kézműves hagyományaival ismerkedhetnek meg. A Magyar Állami Népi Együttes közreműködésével mutatják meg a térség néptánchagyományát, az előadók kézműves foglalkozást és hangszerbemutatót tartanak.

A felnőttek számára a kézművesség lehetséges útjairól szerveznek kerekasztal-beszélgetést vajdasági kézművesekkel, valamint Tóth János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának népművészeti referense tart tájékoztatót a Csoóri Sándor programról.

A szakmai programok kísérőrendezvényeként két napon át megtekinthető lesz a Játéktól a mesterségig című kiállítás, amely a Hagyományok Háza népi kézműves-szakán végzett hallgatók legszebb alkotásaiból válogat, valamint könyvvásárt szerveznek az intézmény kiadványaiból.

(MTI)

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés