Magyarországon nem jött létre igazán független sajtó

2017. december 11. 08:39

Dudás Gergely
168 Óra

A közéleti kérdések több nézőpontból való megközelítését hiányolom. Interjú.

„A Mérték Médiaelemező Műhely felmérése szerint az újságírók többsége úgy látja, »ma inkább a politika ellenőrzi a médiát« mintsem fordítva, hogy »a média ellenőrizné a politikát«.

A mai magyar média sokszor nem tud kilépni a politikusok diktálta témákon. Valójában nem szakpolitikai, közéleti kérdéseket érintenek, hanem döntően a pártokon belüli harcokról, együttműködésekről szólnak a hírek. Régóta nem beszél a politika arról, mit kellene kezdeni az egészségüggyel, az oktatással, a romák helyzetével és még sorolhatnám

Azért a print médiumokban is számos cikk, riport foglalkozik ezekkel az ügyekkel.

Én a mértéket és az ügyek napirenden tartásának képességét, a közéleti kérdések több nézőpontból való megközelítését hiányolom. Az online média sokszor azért ül fel a pártok diktálta tematizálásnak, mert ereje nagy részét Facebook-posztokra pazarolja el, hogy így realizáljon hirdetési bevételeket. A sajtó feladata az, hogy ellenőrizze, elszámoltassa a mindenkori hatalmat. Erre a nyilvánosság akkor képes, ha vannak olyan médiumai, amelyek tudnak politikai és kereskedelmi nyomás nélkül foglalkozni a fontos kérdésekkel.

Politikai nézetei ne legyenek egy újságnak, de fontosnak tartja, hogy a Politis-hu-nak legyen egységes világnézete?

Vannak olyan értékek, amelyeket senki sem kérdőjelezett meg a rendszerváltozás óta, ha rendre sérültek is minden kormány alatt. Elsősorban a jogállamiságra gondolok, a szabad piacra, a polgári szabadságjogokra. És az unióhoz tartozásunkra, miközben azon lehetne vitatkozni, hogy az unión belül milyen politikát folytat Magyarország.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/122062