Fakultatívvá tennék a saríát Trákiában

2017. november 21. 09:10

A görög régióban mintegy 110 ezres muzulmán kisebbség él.

Fakultatívvá” tennék a saríát a görögországi Trákia régióban – írja a 20minutes.fr. A tervezett reformot múlt héten Alexis Ciprasz görög miniszterelnök jelentette be egy trákiai látogatása során.

Az észak-kelet görögországi Trákiában, ahol egy mintegy 110 ezer főt számláló, muzulmán kisebbség él, jelenleg egy speciális, a saríára alapuló igazságszolgaltatási rendszer működik, melyet a görög-török határt kijelölő, 1923-as lausanne-i egyezmény után hoztak létre. A családi ügyekben három mufti, vagyis a görög állam által kinevezett muzulmán egyházi személyek hivatottak dönteni, ami elemzők szerint sérti a nemek egyenjogúságát, mivel a nőket a saria szellemében hátrányban részesítik a válások, a gyerekfelügyelet, az öröklés kérdésében. A kormány törvénytervezete értelmében ezentúl csupán akkor dönthetnének a muftik ezek az ügyekben, ha minden fél beleegyezik ebbe, máskülönben a bíróság lenne illetékes döntést hozni.

Ciprasz szerint a jelenlegi helyzet „nem válik az uniós tagország Görögország dicsőségére”. Az Emberi Jogok Görög Ligája üdvözölte a bejelentést, rámutatva: a mostani rendszer számos alkotmányos jogot és nemzetközi egyezményt sért. Az Emberi Jogok Európai Bírósága egyébként decemberben fogja tárgyalni annak a hatvanhét éves trákiai özvegynek az ügyét, akitől megtagadták a házastársi öröklés jogát.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/121049

Ajánljuk még a témában