Ejtették Navalnij keresetét Putyin ellen

2017. november 8. 16:38

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista korábban beperelte Vlagyimir Putyint, azzal vádolva az elnököt, hogy az ő utasítására tiltják be az ellenzéki tüntetéseket Oroszországban. Most ejtették a vádakat az elnök ellen.

Ejtette az illetékes moszkvai bíróság szerdán Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus Vlagyimir Putyin elnök ellen benyújtott keresetét.

Ahogyan azt már a Mandiner is megírta, Navalnij azt kifogásolta, hogy Putyin szerinte „törvénysértő módon” arra bátorította a helyi hatóságokat, hogy azok tömegével tagadják meg a tüntetések megrendezéséről való egyeztetést. A bíróság azzal indokolta elutasító döntését, hogy az ügyet nem közigazgatási eljárás keretében kellene tárgyalni, ahogy azt az ellenéki politikus kezdeményezte, mert a keresetből nem derül ki, hogy a közigazgatási felperes jogai, szabadságjogai vagy törvényes érdekei érintve lennének.

Ivan Zsdanov, a Navalnij által irányított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány jogásza közölte, hogy a határozat ellen fellebbezni fog. Megismételte, hogy a városi hatóságok „szervezetten, összehangoltan és Moszkva nyilvánvaló utasítására” tagadják meg tömegesen a hozzájuk benyújtott tüntetési kérelmekről történő egyeztetést.

Alekszej Navalnij egyébként annak ellenére folytatja az elnökjelöltként való bejegyeztetéséért folytatott kampányolást, hogy Ella Pamfilova, a Központi Választási Bizottság elnöke október közepén ismét megerősítette: a politikus felfüggesztett börtönbüntetése miatt 2028 előtt nem jelöltetheti magát. A korrupció ellen harcoló 41 éves ellenzéki az elmúlt időszakban több tucat kampányirodát nyitott, bejárta Oroszországot, és két országos tüntetést is sikerrel kezdeményezett.

A sikkasztás miatt öt év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt politikus azzal érvel: aki nem ül börtönben, annak az alkotmány megengedi, hogy jelöltethesse magát. Pamfilova, aki 2000-ben első nőként indult az elnökválasztáson, kijelentette, hogy Navalnij hazudik, amikor ezt állítja.

Oroszországban hatévente tartanak elnökválasztást, így Alekszej Navalnij a legjobb esetben is csak a 2030-as jelöltlistán szerepelhet majd.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/120452

Ajánljuk még a témában