Nyugdíjasok célkeresztben

2017. október 29. 16:32
B. Molnár László
Magyar Nemzet
Az ellenzéki pártok is kezdik célkeresztjükbe emelni a nyugdíjasokat. Miért ne tennék?

„A nyugdíjprémium-fizetésnek – ami szintén a Bajnai-kabinet ötlete volt – csak most, a 2018-as választás közeledtével jött el az ideje. Ráadásul nemcsak azok kapják meg a prémiumot, akiknek törvény szerint járna, hanem mindenki, aki nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül. Nem csupán az idén – ha megfelelő eredmény születik a választásokon, akkor jövőre is. A prémiumon felül kiegészítő nyugdíjemelést is adnak, ami egy 118 ezer forintos átlagnyugdíjnál több mint 11 ezer forintot jelent. Ha hozzáadjuk ehhez az újra beígért 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt, akkor egy átlagos nyugdíjas a következő két hónapban 34 ezer forint többletbevételhez jut. Az utalvány forgalmazója, az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. pedig mintegy 2,1 milliárd forint extra bevételre számíthat.

A nyugdíjasoknak nem jön rosszul a pluszpénz. Az idősek csak azt sajnálhatnák, hogy ez nem számít bele a nyugdíjalapba, azaz a jövő évi emeléskor nem veszik figyelembe. Ám erről sehol sem tesznek említést kormánykörökben, ahogy arról sem, hogy az igazi megoldást az jelentené, ha megemelnék a 2008. január 1. óta változatlan, 28 500 forintos nyugdíjminimumot. Miért nem lépik meg ezt? A kormány magyarázata szerint azért, mert az emelés számos ellátást, támogatást, segélyt érintene, vagyis százmilliárdos nagyságrendű kiadási többletet okozna a költségvetésben. Érdekes, ez a nagyságrend bizonyos rendezvények – mint a vizes vb – esetében nem zavarja annyira a kormányzatot.

Mindenesetre az ellenzéki pártok is kezdik célkeresztjükbe emelni a nyugdíjasokat. Miért ne tennék? Tóth Bertalan, a szocialisták frakcióvezetője bejelentette: ha megnyerik a választást, visszaállítják a 13. havi nyugdíjat, legalább 50 ezer forintra emelik a nyugdíjminimumot, 50 százalékkal növelik az időskorúak járadékát, nyugdíjkorrekciós programot indítanak. Az LMP ezenközben ötpárti parlamenti egyeztetést akar bizonyos idősügyi nemzeti minimum ügyében.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miért? A 19.000 Ft-os választási adomány beszámított a nyugdíjalapba?
Amúgy meg: A nyugdíjasok sem terelhetőek, kedves ballibek!
Többen közülük tisztán és világosan látják a ballib áldás következményeit!

Te nem is akarsz nyugdíjas lenni? Egyébként miért beszélsz ilyen randa a szuleidrol és a nagyszuleidrol?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés